Människor flydde brand i flyktingläger

Tusentals människor flydde i går kväll från ett flyktingläger i Grekland. De flydde eftersom en stor brand hade brutit ut inne i lägret.

Lägret kallas Moria och ligger på den grekiska ön Lesbos. Ön har blivit känd som en plats dit väldigt många människor har kommit efter att ha flytt över Medelhavet. I Moria har människor bott i tält och i containrar med sovplatser.

På måndagskvällen började det brinna i lägret. Elden spred sig till tält och containrar. En polis berättade att ”mellan 3 000 och 4 000 flyktingar har flytt från Moria”, skriver tidningen The Guardian. Det blåste en del och vinden gjorde att branden spred sig i lägret.

Det fanns på tisdag morgon inga rapporter om att någon hade dött eller skadats vid branden. Men många människor har blivit av med sina sovplatser.

Tidigare på dagen hade det varit oroligt i lägret. Det hade också varit en demonstration i närheten, där greker protesterat mot ett nytt läger. Det finns misstankar om att någon eller några i lägret startat en brand med flit. Många människor i lägren har väntat i månader utan att få besked om sin framtid och har det väldigt tufft. Organisationer som arbetar för människors rättigheter har kritiserat hur det är i lägren. De säger att det är smutsigt, trångt och brist på både vatten och mat.


Länktips: Läs om nyheten på engelska (theguardian.com 2016-09-19)

Mer på nukunskap.se: Läs mer om flyktingar i Tema FLYKT och gör vårt quiz om Medelhavet.


Förslag till uppgift

Leta reda på Lesbos på en karta. Leta samtidigt reda på fem andra stora öar i Medelhavet. Ta reda på vad de heter och vilka länder som de hör till.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-09-20