Människor för stora för att klättra på väggar

Bildtext: Myror och geckoödlor klättrar med klibbiga fötter.

En grupp forskare har undersökt hur stora djur kan vara för att klättra på väggarna.

Många insekter och ödlor springer snabbt upp för väggar. De har fötter som klibbar fast vid ytan. Men för att klara det här får djuren inte vara för stora, enligt en grupp forskare. Geckoödlor klättrar på väggar, men om de var lika stora som människor, så skulle de trilla ned från väggen.

Varför är det så? Jo, när djur blir större blir djuren förstås tyngre. Hudens yta och fötterna blir också större, men hudytan ökar inte alls lika mycket som djurets vikt och volym gör. Då blir de klibbiga fötterna för små för att klibbet ska orka hålla fast djuret vid väggen.

Det här kan lösas med att en större del av huden blir självhäftande. Så fungerar det också i djurvärlden. En geckoödlas fotsulor är ganska stora. Men människor skulle behöva ha extremt stora klibbiga fötter för att klättra på väggarna. Forskaren Walter Federle har ett exempel.

– Om en människa skulle vilja klättra upp för en vägg som en geckoödla, så skulle vi behöva opraktiskt stora klibbiga fötter. Våra skor skulle behöva vara i storlek 145, säger Walter Federle.

Forskarna har kommit fram till att gränsen för att klättra med klibbiga fötter går ungefär vid en geckoödla. Deras forskning finns i en tidning som heter PNAS från den 18 januari 2016.


Text: Lisa Blohm
Foto: 
A Hackmann and D Labonte
Publicerat: 2016-01-19