Människor luras att köpa dyra lotter

Många svenskar har anmält ett företag som heter Nordiska spel. De har känt sig lurade att köpa lotter för tusentals kronor.

Säljare från företaget ringer upp människor och pratar om stora vinster, berättar Ekot i Sveriges Radio. Den som svarar i telefon får höra att hen har haft turen att väljas ut till en sorts final om många miljoner kronor. Ekot har inspelningar av såna samtal. Säljarna får det att låta som om man alldeles säkert vinner väldigt mycket pengar. Säljarna säger också att man behöver köpa lotter för att vara med i finalen. Det kostar flera hundra kronor i månaden.

En massa människor har hört av sig till Konsumentverket och Lotteriinspektionen, som håller koll på lotterier. De har lurats att tro att de vinner, bara de köper lotterna. Lotterna och räkningarna fortsätter att komma i flera månader, men de utlovade vinsterna dyker inte upp. Kanske är det aldrig något lotteri över huvud taget. Nordiska spel har inte tillstånd att sälja lotter i Sverige, men verkar ringa från andra länder för att komma runt reglerna. Lotterierna har bytt namn ibland.

Polisen har fått in många anmälningar mot Nordiska spel, men har hittills inte utrett anmälningarna ordentligt. Till Sveriges Radio säger en polis att de inte har haft tid.

Länktips: Läs nyheten hos Sveriges Radio och hör delar av inspelade samtal (2016-02-16)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerad: 2016-02-16