2015: Nobelpris för medicin mot malaria

Bilden är från ett mikroskop. I några av de ljusa blodkropparna syns mörkare malariaparasiter.

2015 års Nobelpris i medicin delas av tre personer. Alla får priset för medicin mot malaria och andra sjukdomar som orsakas av parasiter.

Den kinesiska forskaren Youyou Tu får hälften av Nobelpriset för sin upptäckt av ett läkemedel mot malaria. Malaria orsakas av en parasit och sprids i många varma länder via myggor. Sjukdomen dödar över 400 000 människor varje år.  Youyou Tu letade i gamla recept på medicin gjorda av örter efter något som verkade fungera mot malaria. Till slut upptäckte hon att växten Artemisia annua tycktes hjälpa mot malaria. Hon fick fram en medicin som nu kallas artemisinin ur växten. Den dödar malaraparasiter. Youyou Tus upptäckt har räddat kanske flera hundratusen malariasjuka.

Resten av medicinpriset får forskarna William C Campbell i USA och Satoshi Ōmura från Japan dela på. De har samarbetat och upptäckt en ny medicin, som kallas avermectin. Den dödar små larver av parasiter som kan orsaka flera olika sjukdomar, hos både djur och människor. Ämnet kommer faktiskt från en sorts bakterier. Läkemedlet kan till exempel användas mot en sjukdom kallad flodblindhet och en annan svår parasitsjukdom, som får benen att svullna upp och bli enormt stora.

All den här forskningen är särskilt viktig för människor som bor  i fattigare delar av världen.

Det var i dag, den 5 oktober, som årets Nobelpris i medicin avslöjades. Fram till dess var allting väldigt hemligt. Så är det alltid med Nobelprisen. Själva priserna delas som vanligt ut den 10 december.


Extra fakta:

Om man ska vara noga, kallas medicinpriset egentligen Nobelpriset i medicin eller fysiologi.


Länktips:

Pressmeddelande (mest för vuxna) om årets Nobelpris i medicin (nobelprize.org)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-10-05