Mer onyttiga snacks till tråkig film

Människor är mer sugna på att äta onyttiga saker när de är uttråkade. Det här har i alla fall brittiska forskare kommit fram till.

I ett experiment fick 45 försökspersoner titta på film. En del tittade på en tråkig film. Resten såg en rolig film. Alla försökspersonerna fick äta ur skålar med snacks. Det var både onyttiga snacks som chips och sötsaker och nyttigare snacks som nötter. Före och efter filmerna vägdes skålarna, så att forskarna kunde veta hur mycket som hade ätits ur varje skål.

Det visade sig att gruppen som såg den tråkiga filmen åt mer onyttiga snacks än gruppen som såg den roliga filmen.

Forskarna gjorde också ett annat experiment. De säger att försöken visar att vi blir mer sugna på att äta onyttigt när vi har tråkigt och att det finns annan forskning som visar samma sak. Vad skulle det då kunna bero på? Sandi Mann är en av forskarna. Hon tror att det kan vara så att vi försöker ”lura” hjärnan att bli glad när vi har tråkigt genom att äta onyttiga saker.

– Människor som gör kampanjer för att få oss att välja nyttigare mat borde tänka på det här med uttråkning. Uttråkade människor äter inte nötter, säger Sandi Mann i ett pressmeddelande.

Det här är bara ett par experiment. För att man ska veta om det forskarna har kommit fram till stämmer, så är det bra med fler liknande experiment.

Sandi Mann forskar vid universitetet i centrala Lancashire i Storbritannien. Hon berättade om experimenten på ett stort möte med brittiska forskare.

Fundera och diskutera: Känner du igen det som forskarna säger? Blir du mer sugen på chips och godis om du har tråkigt?

Länktips: Kolla gärna in våra teman om FETT och FRUKT och GRÖNT.

 


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-29