Mer plast kan vara miljövänligare

Bildtext: Forskaren Fredrik Wikström med köttfärs i låda och tub.

Är en förpackning med mindre plast bättre för miljön? Nja, det är inte alls säkert, säger svenska forskare. De har jämfört olika sätt att förpacka köttfärs.

Ett ganska nytt sätt att sälja köttfärs är i tuber av plast med små metallbitar i ändarna. Ärtsoppa finns sedan länge i såna tuber.

Det går åt mindre plast till tuberna än till de plastlådor som köttfärs oftast säljs i. Köttfärsen i tuberna håller också längre. Då minskar risken för att den blir gammal och slängs. Båda de här sakerna är bra för miljön. Företag som säljer köttfärs på tub berättar gärna att de har en miljövänligare förpackning.

Men det är kanske inte sant, har tre forskare vid Karlstads universitet kommit fram till. Det finns nämligen dåliga saker med tuberna också. När forskarna noga skrapade ur en tub med ett halvt kilo köttfärs blev det minst 5 till 10 gram köttfärs kvar. Kött slösades alltså bort.

– Och kött har en väldigt stor miljöpåverkan, säger forskaren Fredrik Wikström till nukunskap.se

Plastlådorna var mycket lättare att tömma. Det här är inte det enda problemet med plasttuberna.

– Vi tror att de bara kommer att gå i soporna och inte källsorteras. De upplevs som lite kladdiga och äckliga. Och just köttfärs upplever många som väldigt äckligt i gamla förpackningar, säger Fredrik Wikström.

De små metallbitarna på plasttuberna är också knepiga att få bort. Fredrik Wikström räknar därför med att plastlådorna återvinns mycket oftare än plasttuberna.

Forskarna vill få fler att förstå att det inte räcker att göra själva förpackningen mer miljövänlig. Man måste också veta hur den fungerar i hemmen och vad människor gör med den för att förstå hur miljön påverkas.

– Man har ofta helt glömt bort funktionen att förhindra matspill, säger Fredrik Wikström.

Nukunskap.se ringer upp David Zackrisson, kvalitetschef på Styckmästarn, ett företag som säljer köttfärs i tub. Han vill gärna tro att köttfärs i plasttuber ändå är miljövänligast och säger att kunderna verkar nöjda med tuberna. Han pratar särskilt om att det går åt mindre plast och att köttfärsen i plasttuber håller längre så att mindre mat slängs.

Men frågan är om det räcker. För att plasttuberna ska vara miljövänligast måste de enligt forskarna i Karlstad rädda 2 av 100 kg köttfärs från att hamna i antingen affärernas eller hemmens sopor. Hur mycket gammal köttfärs som slängs i hemmen i dag vet de inte. Forskarna säger därför heller inte om miljön mår bäst av köttfärs på tub eller i låda. Det vet de faktiskt inte.

Förslag till uppgifter till texten:
♦ 
I texten nämns bra och dåliga saker med köttfärs i plasttuber. Vilka är de bra och dåliga sakerna?
♦ Hittar du ord i texten som du inte förstår? Slå upp dem!

Diskutera i klassen:
Sorterar ni förpackningar hemma och lämnar till återvinning? Fundera i så fall på:
♦ Finns det förpackningar som ni tycker är äckliga att sortera? Vad är det i så fall som är äckligt med dem?
♦ Finns det förpackningar som oftast åker i soporna i stället? Varför?

Länktips: Läs mer om plast i Tema Plastpåsar.


Extra fakta: En del forskare får pengar från företag till sin forskning. Det har forskarna i Karlstad inte fått det till den här forskningen. De skriver om sin studie i en tidning som heter Journal of Cleaner Production.


Text: Lisa Blohm
Foto: Skolverket

Publicerat: 2016-09-14

Mer om miljö