Mest billiga ädelstenar i svenska berg

Bildtext: Stenarna på bilden är ametister, som är en sorts kvarts. Ametister går att hitta i Sverige.

Den som letar efter riktigt dyra svenska ädelstenar blir besviken. Det har hittats diamanter i Sverige, men de är så små att de bara syns i mikroskop. Mindre värdefulla ädelstenar är vanligare. (Texten ingår i Tema ÄDELSTENAR.)

Erik Jonsson, porträttbild

Erik Jonsson

Många djur och växter trivs bara i en viss sorts miljö. Det fungerar lite på samma sätt med ädelstenar. De bildas inte bara av en slump, utan förutsättningarna ska vara de rätta. Därför måste man veta var man ska leta för att i alla fall ha en liten chans att hitta dem. Det här berättar Erik Jonsson, som är statsgeolog på myndigheten SGU. Han är expert på bergarter och mineral.

– Man måste kunna läsa sina geologiska kartor och veta att ”okej, här har vi ett område där det kan finnas ädelstenar”, säger han.

Sverige är fattigt på såna områden. I alla fall om man pratar om bergarter som krävs för riktigt dyra stenar som smaragder, rubiner och diamanter. En av de dyrbarare ädelstenarna går ändå att hitta i Sverige.

– Topaser har det faktiskt hittats en och annan riktigt fin i Sverige. De som har påträffats har funnits i Småland. En liten flisa så där har hittats någon annanstans, berättar Erik Jonsson.

Det går också att hitta turmaliner, som ibland slipas till vackra juveler. Men de som hittas i Sverige är ogenomskinliga och anses inte vara så fina.

I Sverige är det enda säkra diamantfyndet från Jämtland år 2013. Men de diamanterna blir det aldrig några fina ringar av. De går nämligen inte att se med blotta ögat.

­– Det räcker inte med lupp ens, utan man behöver mikroskop, säger Erik Jonsson.

Trots det så tyckte geologer att diamantfyndet var intressant. De här diamanterna hade bildats när jordytan hade tryckts ned mycket långt ned under marken.

Men chansen att hitta diamanter i Sverige är extremt liten. De hittas nämligen mest där bergarten kimberlit finns. Den har först funnits långt ned under ytan som flytande sten, magma. Det är där som diamanterna bildas. När kimberliten rör sig mot jordytan följer diamanter med.

För den som nöjer sig med att leta lite enklare ädelstenar är det lättare. I Sverige finns till exempel många sorters kvarts, som till exempel lila ametister, rosa rosenkvarts och röda jaspiliter. Det går också att hitta granater. Den som hittar en fin liten kvarts i naturen kan oftast ta hem den med gott samvete. Men man får inte gräva stora hål, hugga i berget eller förstöra på annat sätt.

– Kvartserna är lite kul, då man faktiskt kan hitta dem lite här och där, särskilt om man inte har jättehöga krav på dem, säger Erik.

Även om både rosenkvarts och rubiner kan kallas ädelstenar, tycker Erik Jonsson att det är en enorm skillnad på dem.

– Jag tycker själv att det finns en ganska tydlig toppklass av ädelstenar som de här med höga priser hör till. Man kan inte låta bli att bli fascinerad av ljusbrytningarna i en sån sten som har hittats i marken, säger han.


Länktips:

Läs om diamantfyndet i Jämtland (svt.se 2014-10-31)


Text: Lisa Blohm
Foton: Thinkstock
Publicerat: 2015-11-27