Soldaternas kulor dödade strejkande

(Bilden visar det långa demonstrationståget, strax före skotten.)

Strejken i Ådalen 1931 har blivit ett mörkt minne i svensk historia. Militär sköt mot arbetare som demonstrerade. Fem människor dog.

Händelserna i Ådalen i Ångermanland handlade från början om att ett stort företag ville sänka lönerna. Arbetarna började strejka. Strejken blev lång och de strejkande blev fler. Till slut kallade organisationen Svenska arbetsgivarföreningen dit andra arbetare, som skulle lasta pappersmassa. Det här kallas strejkbryteri. De strejkande blev förbannade och stoppade arbetet. Några strejkbrytare misshandlades också.

Karta där Lunde pekas ut, en bit norr om Härnösand. Foto: nukunskap.se.

Pennan pekar på Lunde.

Konflikten blev värre. Polis och militär kallades till platsen och då strejkade ännu fler. Det blev ett protestmöte och den 14 maj 1931 ett långt demonstrationståg mot en ort som heter Lunde. När demonstranterna inte stannade gav en officer order till soldater om att skjuta. Fyra av demonstranterna dog. Det gjorde också en ung kvinna som tittade på och flera skadades.

Såvitt man vet hade det aldrig tidigare hänt att soldater skjutit ihjäl strejkande. Många människor var förstås både ledsna och arga. Efter den här hemska händelsen demonstrerade runt 150 000 människor i Stockholm. Det blev också förbjudet att i fredstid kalla in militär vid till exempel en strejk.

Domstolar kom fram till att militären egentligen inte hade gjort något fel. Andra tyckte att militärerna var skyldiga till mord. Vad olika människor sa och tyckte berodde nog ofta på vilken roll de själva hade i samhället. Det som journalister skrev om Ådalen påverkades ibland också av vilka som ägde tidningen.


Länktips

Här finns korta texter, bilder och tidningsklipp från Landsarkivets utställning om Ådalen 1931.


Radioklipp

Här berättas det om Ådalen 1931. En professor i historia intervjuas. Du kan läsa här i stället för att lyssna. (Radio Sweden 2011-05-14).


Text: Lisa Blohm
Bild: Sten Sjöberg/IBL
Publicerat: 2015-03-16

Källor: ne.se, LO, Landsarkivet Härnösand med flera.
Bildkälla: Wikimedia Commons