Miljoner semlor slukas på en enda dag

År 2016 är fettisdagen den 9 februari. Då äts det flera miljoner semlor i Sverige, men riktigt hur många vet ingen. 

De flesta i Sverige har nog ätit semlor. Många äter många, andra gillar dem inte alls. Enligt traditionen är det på fettisdagen som det ska smaskas. Fast i Sydsverige har många i stället ätit semlor på bullamåndagen, dagen före fettisdag. Nuförtiden äts det semlor både långt före och långt efter fettisdagen.

Det är ingen slump att fettisdagen heter just så. Dagen ligger 40 dagar före påsk och då gällde det för kristna förr att äta rejält med fet mat. Sen var det dags för fasta och att äta betydligt mindre. I dag fastar få svenskar före påsk, men semlor äter de gärna ändå.

Semlorna med vetebröd, mandelmassa, en rejäl klick grädde och lite florsocker kom på 1900-talet. Själva semmelbullarna är flera hundra år gamla. Det speciella med dem var att de var bakade på det finaste vetemjölet.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-15
Uppdaterat: 2016-01-17


Varning för finländska semlor!

Det är inte bara i Sverige som vi äter semlor. Det görs i lite olika varianter i bland annat Danmark och Finland också. Men beställ ingen semla på ett kafé i Finland om du är sugen på grädde och mandelmassa! Då lär du få en ost- eller skinkmacka i stället. På finlandssvenska heter semla fastlagsbulle.

LÄNKTIPS

1.  På Nordiska museets hemsida finns mer att läsa om traditionen med semlor.

2. ”Åt nio semlor på tio minuter”, artikel om en tävling i semmelätning (JNytt 2012-02-21).