Minecrafts mineraljakt ska bli verkligare

I maj släpps en ny ”modd”, variant, av datorspelet Minecraft. Det blir guldvaskning, fler metaller och spelaren måste veta mer om berg för att göra fynd.

I Minecraft kan spelaren hacka fram till exempel järnmalm och diamanter. Det kommer ofta nya funktioner, ”moddar”, som den som vill kan använda. Såna kan vem som helst som är duktig på att programmera skapa. Kaarina Ringstad på myndigheten SGU är med och tar fram modden, fast hon programmerar inte.

Hon berättar att det blir nya metaller, mineraler och bergarter. Spelare har också nytta av att lära sig mer om geologi. Det handlar om att kunna skilja på olika bergarter, lista ut var de finns och veta var olika metaller hittas. Diamanter ska till exempel bara gå att hitta där bergarten kimberlit finns. Så är det inte i dag.

– Och om du hittar en kvartsgång så vet du att här kan det finnas guld, men det är inte alltid som det gör det. Det blir lite mer spännande att spela. Det tycker i alla fall jag och våra testspelare, eftersom det blir lite mer skattjakt, säger Kaarina Ringstad till nukunskap.se.

Metallerna ska kunna användas på en del nya sätt och det ska också gå att vaska guld i floder. Modden heter Bettergeo och ska göra sökandet efter mineraler och metaller mer likt verkligheten. Tanken är också att lära särskilt unga mer om metaller och mineraler och vad de kan användas till. SGU har fått pengar av regeringen för att sprida sån kunskap.

– Med Minecraft såg vi ett lätt sätt att nå en stor grupp. Och även om modden ska bidra till att öka kunskapen om geologi, har vi framför allt fokus på att det ska vara roligt och spännande att spela. Annars får vi ju inga spelare, säger Kaarina Ringstad.

(SGU är en förkortning av Sveriges geologiska undersökning. Kaarina Ringstad leder projektet ”Att öka kunskapen om geologins betydelse för samhällsbyggnad och tillväxt”.)

Text: Lisa Blohm
Bild: Skärmdump från SGU
Publicerat: 2015-03-09
Källor: SGU och Minecraft-spelare