Misslisibells video fälld för smygreklam

Bloggaren Misslisibell är 14 år. Hon heter egentligen Lisa Jonsson och följs av väldigt många barn och ungdomar på Youtube. Där tipsar hon bland annat om hur man kan sminka sig och testar olika sorters smink. Men nu har de som granskar reklam kommit fram till att en av hennes Youtube-filmer är smygreklam. De tycker också att filmen gör reklam som riktar sig till barn på ett sätt som inte är okej. Smygreklam är när man gör reklam för saker utan att vara tydlig med att det är just reklam.

I det här videoklippet testar Misslisibell smink från företaget JFR. Hon visar sminket, säger att hon gillar det och ger tittarna en kod som ger rabatt i webbshopen. Tittarna kan också vara med i ett lotteri och en länk till webbshopen syns. Nu har filmen alltså blivit fälld för att strida mot regler om reklam.

Den som anmälde Misslisibells Youtube-film heter Gustav Martner. Han arbetar själv med reklam och är intervjuad av tidningen Dagens Media. Han tycker att det finns flera tusen Youtubeklipp med smygreklam och att det blir värre och värre. Varför anmälde han då just Misslisibells video?

– Jag valde Misslisibell eftersom hon är en av de största medierna för barn, säger Gustav Martner till Dagens Media.

Misslisibell är inte intervjuad i tidningen. Men hennes föräldrar har i ett brev skrivit att hon bara berättar vad hon själv tycker om sminket och att hon inte får betalt av webbshoppen. De håller alltså inte med om att filmen bryter mot några regler. De talar också om att det finns enormt många liknande filmer på Youtube.

Det är något som kallas Reklamombudsmannen (RO) som har kommit fram till att Misslisibells video strider mot reglerna. RO har en särskild grupp eller nämnd som håller koll på hur reklam görs. RO kan inte bestämma att någon ska få betala böter eller få något annat straff. Så det behöver Misslisibell inte göra och inte webbshoppen heller.


Länktips:
Läs om nyheten i Expressen 
(2015-08-24)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock. Bilden är inte från Misslisibells blogg.
Publicerat: 2015-08-25

För vuxna: Här är beslutet från Reklamombudsmannens opinionsnämnd