Misstänkt cancer var svald leksak

Läkare hittade en liten kon som liknar den på bilden i en mans lunga. Foto från pixabay.com

Läkarna trodde att en brittisk man hade lungcancer. Men när han opererades hittades något helt annat: en liten leksak.


Publicerat: 2017-09-29
Text: Lisa Blohm


När mannen var 46 år hade han problem med hosta och sökte läkare. Läkaren trodde först att mannen hade bland annat lunginflammation. Men behandlingen hjälpte inte. Så småningom hamnade mannen på ett sjukhus. Där gjordes alla möjliga tester.

På en röntgenbild av mannens lungor såg läkarna en skugga och tjock vävnad. Läkaren trodde att mannen hade en cancertumör i lungan. Lungcancer är en väldigt allvarlig sjukdom och man bestämde att patienten snabbt skulle opereras.

Mannen opererades, men i hans lunga fanns ingen tumör – utan däremot något annat som inte hörde hemma i lungan. Det visade sig vara en liten rödorange plastgrej. Den såg ut som en kon som ställs ut vid vägarbeten. Och det var det då också – fast en leksaksvariant.

Present på sjuårsdagen

Då kom patienten ihåg att han på sin sjuårsdag hade fått ett paket med Playmobil-leksaker. I det paketet fanns det bland annat en sån här vägkon, och den hade han svalt.

Om man råkar svälja någon pytteliten sak, så hamnar den för det mesta i matstrupen, åker ned i magsäcken, tar sig sen genom tarmarna och kan bajsas ut. Men den lilla plastkonen måste ha hamnat i mannens luftstrupe i stället för i matstrupen. Sen fortsatte den ned i en lunga. Och där blev den liggande. I 40 år!

Leksaken bäddades in i lungvävnaden och verkar inte ha påverkat mannen förrän efter lång tid. Läkaren som hittade plastkonen heter Mohammed Munavvar. Han skriver om fyndet i tidningen BMJ Case Report, som är mest för läkare och forskare. Några månader efter operationen var mannens hosta nästan borta och han mådde mycket bättre, även om han inte var helt frisk, skriver läkaren i texten.

Länktips:
Text på engelska om nyheten (BBC News, 2017-09-16)
För lärare: Studien i BMJ Case Report


Diskussionsfrågor

1. Hur tror du att läkarna och sjuksköterskorna reagerade när de hittade leksaken?
2. Har ni själva svalt några konstiga saker? Vad? Hur gick det?

Skrivuppgift

Tänk dig att du är mannen i historien. Du skriver i din dagbok. Skriv korta anteckningar från tre olika dagar:

1. Dagen då du fyllde 7 år.
2. Dagen innan du ska opereras för lungcancer.
3. Dagen när du får veta att det inte alls var lungcancer.


Materialet på nukunskap.se omfattas av upphovsrätten.