Misstänkt rånare köpte motorcykel hos polis

En 19-åring misstänkt för bankrån i USA verkar ha haft otur. Han åkte fast efter att köpt en motorcykel att fly på. Problemet var att den som sålde hojen var polis.

Bankrånet skedde i staden Eureka Springs i delstaten Arkansas. Rånaren kom över 3 350 dollar, ungefär 31 000 svenska kronor. Sen försvann han enligt polisen in i en taxi, skriver nyhetsbyrån Reuters. Efter en resa på 65 kilometer ska 19-åringen ha betalat taxichauffören 150 dollar med sedlar från bankrånet.

Nu var 19-åringen framme vid ett hus i Bentonville. Han hade tidigare gjort upp med en annan man om att köpa dennes motorcykel. I huset fanns också motorcykelägarens pappa Steve Vera, som råkade vara polis. Klädd i polisuniform hjälpte Steve Vera sin son att sälja motorcykeln till 19-åringen för 2 900 dollar. Polisen tror att mannen skulle använda motorcykeln för att fly med sitt byte.

Sen körde 19-åringen iväg. Men han hann inte särskilt långt. Bara några minuter efter att 19-åringen försvann fick nämligen Steve Vera ett telefonsamtal om att killen jagades för ett bankrån. Polismannen kom snabbt ikapp 19-åringen och grep honom, skriver Reuters.

Ingen person ska ha skadats vid bankrånet. Nu får man se om bevisen mot 19-åringen håller för att fälla honom för brottet. När han greps hade han enligt polisen en del pengar och en lapp som använts vid rånet.


Förslag till räkneuppgift

Vid bankrånet stals pengar. Tänk dig att 19-åringen är skyldig och var helt utan pengar när han klev in på banken. Hur många dollar hade han då på sig när han stoppades av polisen?

  • Klicka här för facit.


    300 dollar. Bankrånaren fick med sig 3 350 dollar. Taxin kostade 150 dollar och motorcykeln 2 900 dollar.

    (I Reuters text står det att 19-åringen hade 200 dollar kvar. Reuters eller polisen kan ha räknat fel. Annars är det någon av uppgifterna som inte stämmer, eller så har 100 dollar försvunnit på annat sätt.)


Förslag på uppgift i engelska

Försök att läsa den engelska texten från nyhetsbyrån Reuters. Leta reda på minst tre ord som du inte kunde förut. Slå upp vad de betyder.


Extra fakta: Lite mediekunskap

Nyhetsbyrån Reuters har med namn och bild på den misstänkta rånaren. Det hade den svenska nyhetsbyrån TT inte haft om det här hade hänt i Sverige. Svenska journalister är mycket försiktigare än de i exempelvis USA med att visa namn och bild på brottslingar. Det gäller särskilt om någon bara är misstänkt för ett brott och inte dömd. I USA visar tidningarna också ofta namn och bild även när det handlar om mindre allvarliga brott. Det gör väldigt sällan svenska tidningar.


Text: Lisa Blohm
Foto från pixabay.com
Publicerat: 2016-10-20