Mittbackar höll jämnast tempo

I dagens elitfotboll springer många elitspelare sig trötta och måste sen återhämta sig. Men kraven på spelarna varierar mycket, visar ny forskning. Forskarna tycker därför att träningen ska anpassas mer till varje enskild spelare.

Tre forskare i Sverige och Danmark har kollat hur sammanlagt 473 fotbollsspelare från 24 olika lag rört sig under 62 fotbollsmatcher. Spelarna spelar alla i Premier League, Englands högsta liga inom herrfotbollen. Under matcherna följer flera olika kameror spelarna. Med hjälp av kamerorna samlas data in om hur långt, hur snabbt och hur länge olika spelare springer.

dan_fransson

Dan Fransson

Forskaren Dan Fransson vid Göteborgs universitet berättar att forskarna delade upp matcherna i korta bitar. De tittade särskilt på de perioder när spelarna sprang snabbt och undersökte vad som hände sen.

– Efter korta intensiva perioder blir intensiteten hos de individuella spelarna lägre. Det tar minst fem minuter att återhämta sig, säger Dan Fransson till nukunskap.se.

Spelarna sprang sig alltså trötta och efter de snabba rusherna sjönk tempot. De enda utespelare som inte följde det mönstret var mittbackarna. De behövde sällan göra lika jobbiga och långa rusher. I stället orkade de hålla ett jämnare tempo hela matchen. Det fanns också en del skillnader när det gällde andra positioner på planen.

– Yttermittfältare och innermittfältare har de högsta matchkraven, tätt följda av ytterbackar och anfallare, berättar Dan Fransson.

När avbytare kom in med högst en kvart kvar att spela, så märktes det att de spelarna var piggare. Avbytarna blev visserligen också tröttare efter ett par minuter med hög fart. Men de orkade löpa längre och i högre hastighet än de lagkamrater som hade spelat sen start.

Kraven på spelarna varierade inte bara beroende på vilken plats de hade på planen. Det fanns också skillnader mellan olika lag och mellan olika spelare. En del spelare sprang snabbt fyra gånger så mycket som andra under en match.

Dan Fransson tycker att de här resultaten kan vara viktiga för hur elitfotboll ska tränas. Eftersom fotboll är en lagsport ska spelarna förstås träna som ett lag, anser han. Men elitspelare borde också få träning som är anpassad till just dem – så att de klarar bättre.

– Det är för att de ska vara förberedda på rätt sätt inför match och för att undvika skador. Alla spelare kan inte träna likadant, säger Dan Fransson.

Den här studien gäller bara fotbollsspelare i England och bara herrfotboll. Dan Fransson hoppas att kunna göra liknande forskning på svenska spelare.

– Jag skulle jättegärna vilja studera det här i allsvenskan och damallsvenskan, säger han.

En spelare som har klarat av en riktigt snabb rush orkar alltså inte jobba så snabbt som tidigare efter en rush.

Forskarna som har gjort studien är Dan Fransson och Magni Mohr i Göteborg och Peter Krustrup i Danmark. De skriver om sina resultat i Science and Medicine in Football, en tidning för forskare.


Text: Lisa Blohm
Bild: iStock
Publicerat: 2017-01-12