Mjuk pekplatta kan snurras runt armen

Forskare i Sydkorea har tagit fram en sorts mjuk pekplatta. Den kan snurras runt en arm och användas till dataspel.

Pekplattan är gjord av något som kallas hydrogel. Hydrogel innehåller en massa vatten, men kan ändå vara nästan som plast. Just den här hydrogelen leder också ström bra.

Forskarna har använt hydrogelen för att göra en pekplatta som till exempel kan sättas fast på en arm, som i filmsnutten. När man sedan trycker på pekplattan blir det en elektrisk signal. Då händer det saker på datorn.

Det finns ju många skärmar som man kan peka på i dag för att spela spel, surfa och mycket annat. Det speciella med den här pekplattan är att den är mjuk, kan böjas och göras större. Forskarna drog ut pekplattan så att den blev 1 000 gånger större än den var från början. De berättar att plattan fungerade ändå. Fast när den hade gjorts större och sen mindre många gånger fungerade den ändå lite sämre.

Forskarna har till exempel testat att skriva, spela spel och rita en streckgubbe med pekplattan på armen.

Nu är det här ingenting som går att köpa i affären. Forskarna testar sig fortfarande fram. Sen får man se om pekplattorna blir så bra att de är något som börjar tillverkas och användas.

Forskarna finns vid ett universitet i Sydkoreas huvudstad Seoul. De skriver om pekplattan i en tidning om forskning som heter Science.

Fråga: Vad heter melodin som spelas på svenska? (Svar en bit längre ned.)


Text: Lisa Blohm
Videoklipp: C.-C. Kim et al., Science (2016)
Publicerat: 2016-08-12

Källor: Eurek Alert och Science

Svar: Melodin är barnvisan Blinka lilla stjärna.