Mmm … löss!

Texten ingår i Tema LÖSS

Brukar du smaska i dig löss? Eller göra dig fin med dem? Smink, godis och en del annat vi äter kan innehålla ett ämne från krossade sköldlöss.

Om det står E120 på en förpackning betyder det att varan innehåller ett rött färgämne. Det kan också stå karmin, som är samma sak. Ämnet kommer från en sorts sköldlöss. De är inte släkt med de kryp som vi kan ha i håret, fast kallas ändå löss.

De här insekterna har det långa namnet koschenillsköldlöss. De lever på kaktusar i Mexiko och odlas också i andra delar av världen. Honorna torkas och krossas och så gör man karmin av dem. Färg från lössen har använts i många hundra år. Människor har bland annat färgat tyg, papper och läppstift med karmin.

Nukunskap.se skickade ut en testpatrull med tre barn som går i årskurs 4, 6 och 8 till en mataffär i Stockholm. De skulle leta varor som det stod E120 på och fick några tips om var de skulle leta. Efter en stund kom de tillbaka med ett paket kakor och en påse godis.

– Det var E120 i väldigt mycket lösgodis. Fast vi hittade det inte i korv, berättade de när de kom tillbaka.

Det ska finnas E120 i en del korv också, men det hittade alltså inte vår testpatrull. Fruktyoghurt, läsk, sylt, röd kaviar, soppor och glass är andra saker som kan ha karmin i sig. Men det verkar vara lättast att hitta i godis.

Varför används just E120 i mat och godis? Nukunskap.se har frågat organisationen Livsmedelsföretagen. Vi fick veta det här:

♦ E120 är egentligen rätt dyrt, för att vara färgämne.
♦ Det finns konstgjorda azofärgämnen som ger samma röda färg, men såna ämnen kan människor vara överkänsliga för.
♦ Det finns andra ämnen från naturen som kan användas till rött. Men de ger inte samma röda färg som karmin (E120) och färgen ändras lättare.

Ett annat ämne från löss som kan finnas i livsmedel kallas E904, eller shellack. Det kommer från den indiska lacksköldlusen. Det kan finnas i bland annat godis och på frukters skal för att frukten ska hålla längre.


Uppdrag: Leta efter mer godis med löss

Vår testpatrull hittade 19 olika godissorter med E120 i affären. Det var hallonbåtar, godisbilar, geléhallon, röda klubbor och mycket annat. Du ser en del av godiset på den stora bilden.

♦ Gå till en affär och leta i godishyllorna efter godis där det står E120 eller karmin på innehållsförteckningen. Det är olika namn för samma sak. Hur många sorter hittar ni? Och vilka?

♦ Leta efter samma ämnen i annan mat och dryck. Hittar ni det någonstans?

♦ Om ni vill kan ni skicka in listor och bilder på det ni hittar till info@nukunskap.se, så kanske vi lägger ut det på sajten.

♦ Barnen i testpatrullen tyckte inte att det spelade så stor roll att färgen i godiset kom från löss, bara det var gott. Vad tycker ni? Diskutera!


Extra fakta: E120 och E904 kallas för tillsatsämnen. En del tillsatsämnen kan människor vara känsliga emot. Så är det till exempel med E120. Det måste stå på mat och godis om de innehåller tillsatsämnen. Ofta står ett E-nummer. Ibland står ämnets vanliga namn.

Länktips: På sajten tillsatsappen.se kan du söka på olika E-nummer. Sök på ett nummer så står det vad tillsatsämnet heter på svenska och vad det används till.


Text: Lisa Blohm
Foto: nukunskap.se

Publicerat: 2016-08-24

Källor: Livsmedelsverket, Livsmedelsföretagen, ne.se med flera