Mobilapp ska visa Hiroshima före atombomben

Bildtext: Resterna av den här byggnaden har blivit ett minne över alla som dog under bombningen av Hiroshima.

Den 6 augusti 1945 släppte USA en atombomb över Hiroshima i Japan. Nu ska en app tas fram som visar hur delar av staden såg ut före bomben.

Atombomben släpptes i slutet av andra världskriget och förstörde nästan hela Hiroshima. Men nu ska en del gamla byggnader alltså bli synliga igen, fast bara i en mobilapp. Människor som går runt i delar av Hiroshima ska kunna hålla upp sin mobil eller surfplatta och få en bild av de gamla byggnaderna, skriver den japanska tidningen The Mainichi. Tidningen citerar en av dem som är inblandad i projektet och som säger: ”Vi vill att människor på djupet förstår hur mycket atombomben förstörde och stanna lite längre i Hiroshima för sightseeing”.

Omkring 100 000 människor dog av atombomben dagen den släpptes eller dagarna strax efter. I många, många år efter dog eller skadades människor av strålningen från bomben.

Japan kapitulerade i september, efter att USA hade släppt två atombomber. Då hade det gått flera månader efter att nazisterna och Tyskland gett upp.

Länktips: Läs nyheten på engelska (mainichi.jp 2017-02-06)


Förslag på uppgifter

♦ Läs texten på engelska om nyheten. Leta reda på minst tre ord som du inte vet vad de betyder och ta reda på det. Förstår du alla ord redan? Översätt då fem meningar till svenska.
♦ Efter bombningen av Hiroshima bombades en japansk stad till. Ta reda på tre fakta om den bombningen och skriv ned dem.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-02-06