Moderater vill pröva kortare sommarlov

Moderaterna i Stockholm vill testa att ge elever i Stockholm kortare sommarlov. Samtidigt skulle skolorna ha tre terminer i stället för två.

Moderaterna bestämde på partiets möte i höstas att det vore en bra idé med tre terminer i skolan. Lovdagarna skulle också bli färre. Tanken är att eleverna då skulle få fler lektioner och hinna lära sig mer.

Anna König Jerlmyr är moderat i Stockholms kommun. Hon säger till tidningen Svenska Dagbladet att kortare sommarlov också kan göra det enklare för många familjer om barnen till exempel inte kan vara på fritids.

– Barnen har mer lov än föräldrarna har semester, säger Anna König Jerlmyr till tidningen.

Det kan vara svårt att få lärarnas tid att räcka till om eleverna ska ha fler lektioner. Redan i dag har många skolor svårt att hitta tillräckligt många lärare. Men Moderaterna föreslår i alla fall att Stockholms kommun ska pröva tre terminer och kortare sommarlov. Ännu så länge är det här bara ett förslag, så vi får se om det blir något test. Moderaterna bestämmer inte i Stockholm.

I till exempel Storbritannien så har elever redan tre terminer. Deras sommarlov börjar mycket senare än det svenska. Sen startar skolan igen i september.

Länktips:
Läs Svenska Dagbladets artikel om nyheten
  
(2016-03-28)


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-03-29