Moderaternas partiledare slutar

Anna Kinberg Batra slutar som partiledare för Moderaterna. Det berättade hon i dag, den 25 augusti. Hon slutar för att många i hennes eget parti vill ha en annan ledare.

Moderaterna har länge varit Sveriges näst största parti. Socialdemokraterna har varit störst. Men under ganska lång tid har det gått ovanligt dåligt för Moderaterna. Många som har röstat på Moderaterna förut säger nu att de hellre skulle rösta på ett annat parti. Sverigedemokraterna ser också ibland ut att gå om Moderaterna.

Det här har gjort att många i Moderaterna är besvikna. En del tycker att problemen är partiledarens fel. Andra kanske tycker att hon egentligen är bra, men tror ändå att Moderaterna behöver en ny ledare.

Hon tror tjafs är dåligt för partiet

De senaste dagarna krävde fler och fler moderater att Anna Kinberg Batra skulle lämna sitt jobb. Andra stöttade henne. Anna Kinberg Batra ville först vara kvar som ledare. Men till slut bestämde hon sig ändå för att hoppa av. Hon pratade på en presskonferens och sa då att det inte är bra för partiet med bråk och tjafs. Då kan partiet inte syssla med politik, och väljarna kanske inte vet vad Moderaterna vill.

Nu ska Moderaterna välja en ny partiledare. Det är ganska bråttom. Det är inte bra för ett parti att vara utan ledare, och särskilt inte eftersom det är riksdagsval nästa höst.


Extra fakta: Moderaternas första kvinnliga partiledare

Anna Kinberg Batra blev Moderaternas nya partiledare i januari 2015. Hon är den första kvinnan som har varit ledare för partiet. Många trodde också att hon skulle bli Sveriges första statsminister, men så blir det inte nu.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-08-25


Förslag till diskussionsfrågor

1. När Anna Kinberg Batra valdes till partiledare jublade många. Nu ville i stället många bli av med henne som partiledare. Hur tror ni att hon känner sig? Diskutera!

2. Vad verkar det finnas för bra saker med att vara partiledare eller politiker?

3. Vad verkar det finnas för dåliga saker med att vara partiledare?

4. Tänk dig att du är ledare i ett parti. Plötsligt vill många i partiet ha en annan ledare. Du får sluta. Hade du då stannat kvar i partiet eller lämnat det?