Monsunregn skapar kaos i Indien

Flera länder i Asien har den senaste tiden drabbats av mycket kraftiga regn och översvämningar. I Indiens största stad Mumbai (Bombay) har skolor fått stänga. Flygningar och tågresor har också ställts in.

Monsunregn kallas en sorts regnväder som finns i bland annat Indien. Monsunregnen hänger ihop med olika årstider. Regnskurarna är kraftiga och ofta åskar det när regnet kommer.

Nu i augusti har Bangladesh och Nepal drabbats av ovanligt kraftiga monsunregn. Flera hundra människor har dött, berättar olika nyhetssajter.

I Indien är Mumbai en av de drabbade städerna. Staden kallas också ofta Bombay. Där bor det över 12 miljoner människor, och just nu får många av dem vada i djupt vatten för att ta sig fram. På bilder från staden syns hur bussar och bilar står i djupt vatten. Myndigheter ber folk att stanna hemma, skriver nyhetssajten BBC.

Hjälporganisationen Röda Korset har sagt att det här är en av de allvarligaste katastroferna i området på länge. Tiotusentals människor har fått flytta från sina hem. Man är också rädd för att översvämningarna kan göra att det blir brist på mat och att sjukdomar sprids i det smutsiga vattnet.

 


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-08-29


Förslag till skrivuppgift

Titta på bilderna från översvämningarna i Asien som finns på någon av länkarna här nedanför. Välj ut ett foto och skriv en kort berättelse om någon av de människor som syns på bilderna.

Här är länkarna. Båda sidorna har engelsk text:
1. BBC:s bilder från översvämningarna i Mumbai, Indien (bbc.com 2017-08-29)
2. Röda Korsets bilder från Bangladesh (2107-08-28)