Mördarceller fångade på film

Det vimlar av mördarceller i våra kroppar. En tesked blod kan innehålla miljoner såna celler och det är faktiskt väldigt bra. De här cellerna är nämligen en del av kroppens eget försvar mot till exempel infektioner och cancer. Mördarcellerna letar rätt på celler som de uppfattar som skadliga för kroppen och dödar dem. Läkare hoppas också kunna göra mördarceller riktigt effektiva mot olika sorters cancer.

Nu har forskare i USA och Storbritannien tillsammans gjort en film som visar hur mördarcellerna dödar just cancerceller. Det är det filmklippet som syns här ovanför och forskarna har använt speciell teknik för att göra det. I filmen ser saker ut att hända mycket snabbare än de gör i verkligheten. Mördarcellerna är de celler som ibland är gröna i filmklippet och ibland orange. Cancercellerna är blå. Man kan i filmen se hur mördarcellerna hittar de blå cellerna och sätter sig på deras yta. Mördarcellerna sprutar sen in ett gift, som syns i rött, och dödar cellerna. Sen ger sig mördarcellerna ut på jakt efter ett nytt offer.

Det finns två olika sorters mördarceller, som kallas cytotoxiska T-celler och NK-celler. I den här filmen visas cytotoxiska T-celler.


Länktips:

1. Text på engelska om filmen (Eurek Alert 2015-05-19).
2. Text (med krångliga ord) om att mördarceller testas i Sverige mot cancer (Upsala Nya Tidning 2014-06-09).


Text: Lisa Blohm
Filmklipp: University of Cambridge
Foto: Gillian Griffiths/Jonny Settle
Publicerat: 2015-05-20