Mordbränder måste inte döda

Mordbrand är ett allvarligt brott, det hörs på namnet. Det kan vara mordbrand, trots att människor inte har varit i fara.

För att en brand ska räknas som mordbrand, ska någon ha startat den med flit. Men det finns olika sorters mordbränder, berättar åklagaren Liselott Herschend i Uppsala. Hennes jobb är att bevisa vem som har gjort sig skyldig till ett brott.

En sorts mordbrand är bränder som dödar eller skadar människor, eller hade kunnat göra det. Ett exempel är att någon startar en brand i sin egen lägenhet. Då finns det en risk att den sprider sig till andra lägenheter, men den behöver inte sprida sig för att det ska vara mordbrand.

– Det räcker med faran för att någon ska komma till skada. Så även om brandkåren kommer och släcker och ingen blev skadad, så kan det bli mordbrand, säger Liselott Herschend.

Det kan också vara mordbrand utan att någons liv har varit i fara. Då handlar det i stället om att det som brinner är väldigt värdefullt.

– Det kan till exempel vara att du tänder eld på någons hus, så att hela den personens hem och personliga saker förstörs. Då kan det bli mordbrand även om ingen människa kommer till skada. Jag kan förstå att man tycker att det låter lite konstigt, säger Liselott Herschend.

Hon berättar att det kan vara knepigt att bevisa att det var just mordbrand.

– Du ska till exempel visa att den som tände eld också förstod att det kunde går så här illa. Om unga personer kastar in brinnande föremål i en skola, då ska jag bevisa att de förstod att om de kastar in det här så kunde elden sprida sig så mycket att hela skolan brann ned.

Straffet för mordbrand är enligt lagen fängelse i två till åtta år. Ibland anklagas någon för mordbrand, men fälls i stället för grov skadegörelse. Då handlar det också om bränder som har startats med flit. Såna bränder kallas också för anlagda.

En brand som startar som en olycka kan också vara ett brott. Ett exempel är om man går hemifrån och glömmer att släcka levande ljus som sen tänder eld på en gardin. Då har man varit slarvig på ett farligt sätt. Brottet kallas allmänfarlig vårdslöshet.


 

Brottsstatistik:

Under 2014 anmäldes 1 689 fall av misstänkt mordbrand i Sverige. Det var lite färre än det var åren före. Antagligen är det många mordbränder som aldrig anmäls.

Under 2014 dömdes också 83 personer för mordbrand och 12 för grov mordbrand. Mer än var tredje var under 25 år.

Källa: Brottsförebyggande rådet


Länktips:

15-åringar dömdes för mordbrand (dinsakerhet.se 2010-10-13)
Läs mer om varför brottsstatistik är lurig (nukunskap.se, från januari 2015)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-02