Museer kan få slänga och ge bort grejer

Museer ska spara saker och visa upp en del av sina samlingar för besökare. Många museer har funnits länge och har hunnit samla på sig en väldig massa föremål. Det kan vara allt ifrån älgbajs till kungakronor med guld och ädelstenar.

På en del museer är det rätt fullt och det blir dyrt att hålla koll på alla föremål. I dag får museerna inte rensa bland grejerna och kasta bort föremål. Nu kommer ett förslag om att de ska få rensa. De saker som museerna inte vill ha kvar skulle kunna säljas, ges bort eller kastas, skriver tidningen Dagens Nyheter. Förslaget finns i en utredning som nu lämnas till regeringen. Clas-Uno Frykholm har varit utredningens ledare.

– Vi ska naturligtvis inte börja kasta mängder med föremål som kanske har ett värde, men det finns faktiskt saker man kan fundera på om de behövs. Marinmuseet i Karlskrona har enligt uppgift exempelvis 8 000 par gamla strumpor bevarade, säger Clas-Uno Frykholm till Dagens Nyheter.

Nu ska regeringen fundera på vad de tycker om förslaget. Om det blir som Clas-Uno Frykholm föreslås skulle bland annat skolor kunna få saker som museer rensar ut.


Länktips:
Läs en längre text hos Dagens Nyheter
 (dn.se 2015-10-16)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock 
Publicerat: 2015-10-16