Museum för dataspel öppnat

Bilden visar det gamla dataspelet Pacman.

På ett nyöppnat museum i Stockholm visas över 40 år gamla dataspel upp. Men också nyare spel, som Minecraft och Pokémon.

Det nya museet ligger i en källarlokal i Stockholm och är ett ganska litet museum. Ändå får det plats en hel del dataspelshistoria där. Det äldsta spelet på museet är från 1972, hette Pong och spelades  på en särskild maskin. Det är ett väldigt enkelt spel, där en boll spelas från sida till sida. Fast när spelet kom tyckte många ändå att det var spännande. Det här med dataspel var något nytt.

SVT Nyheter har träffat dem som har startat museet. En av dem heter Tobias Bjarneby och han har själv samlat på sig många spel genom åren.

– När vi kom på den här idén och berättade om den för folk så tycker alla att det är otroligt kul. Alla frågar varför det inte funnits ett spelmuseum tidigare. Det har vi ju också undrat, så nu har vi startat det själva, säger han till SVT.

På museet går det att se och även testa gamla dataspel som få spelar i dag. Besökarna får också veta mer om dataspelens historia. De som driver museet hoppas att det ska få äldre spelare att minnas gamla spel, men också att de som är unga nu ska bli överraskade.

Museet öppnade den 1 september och heter Stockholms spelmuseum. Det kostar pengar att gå in för alla som är sju år och äldre.

Länktips: Se ett tv-inslag om museet. (SVT 2016-09-01)

Förslag till uppgift

Tänk dig att du startar ett museum som du tycker saknas där du bor. Kanske är det ett museum som inte finns alls. Varför skulle du starta just det museet? Vad skulle besökarna få se och göra? Skriv en kort text om ditt museum. Skriv gärna texten på ett sätt som ska locka besökare dit. Om du har tid: Gör en sorts reklamaffisch för ditt museum.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-09-02