Musikanter i tunnelbanan stoppas

Det blir förbjudet att spela musik och sälja tidningar i Stockholms tunnelbana. Den som gör det kan bli tvungen att gå därifrån.

I dag tigger en del människor i Stockholms tunnelbanor och på perrongerna. Andra försöker att tjäna pengar på att spela musik eller sälja tidningar. En del resenärer tycker att det är helt okej. Andra blir störda.

SL bestämmer om tunnelbanorna i Stockholm. Nu ska SL skärpa reglerna för vad man får och inte får göra i tunnelbanan, skriver tidningen Dagens Nyheter. Det ska vara förbjudet att spela musik, sälja tidningar och störa på annat sätt. Man får inte heller sitta eller ligga på golvet. Den som bryter mot förbuden kan inte få böter, men däremot tvingas att lämna tunnelbanan.

Alla de här reglerna handlar egentligen om att stoppa tiggeri i tunnelbanan. Men SL får i dag inte ha ett förbud som gäller just tiggeri, berättar politikern Kristoffer Tamsons. Han är moderat och trafiklandstingsråd i Stockholm. Han är också en av dem som ser tiggeriet som ett stort problem som har vuxit väldigt mycket.

– Vi kan inte i våra ordningsregler peka ut tiggeri och säga att det inte är tillåtet. Det krävs att det är störande eller skapar otrygghet, säger Kristoffer Tamsons till Dagens Nyheter.

Den som tigger utan att störa någon, skulle alltså kunna fortsätta med det. Ett problem är nog att människor inte är överens om vad som stör.

Alla politiker i Stockholm vill inte ha hårdare ordningsregler, men det kommer att bli så här. Lappar med förbuden och en del andra regler ska sättas upp till sommaren. Förbuden gäller innanför spärrarna till tunnelbanan. En del regler om ordningen i tunnelbanan är nya. Andra blir tydligare.


Länktips:
Läs nyheten hos Dagens Nyheter 
 (2016-04-19)

Läs mer om tiggeri i nukunskap.se:s Tema TIGGARE (från 2015)


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-20