Mer tobaksreklam i fattiga länder

Rökning är farligt och kan leda till många olika sjukdomar. I rika länder är det färre som röker i dag än det var förr. Människor vet att rökningen kan göra dem sjuka. I Sverige och en del andra länder är det nu förbjudet att röka på till exempel restauranger.

Om färre köper cigaretter, så tjänar tobaksbolagen mindre pengar. Företagen satsar därför på att få fler i fattigare länder att röka i stället, berättar Sveriges Radio. Världshälsoorganisationen WHO har gjort en undersökning och tittat på platser i 16 länder. Forskarna har bland annat undersökt hur mycket tobaksreklam som görs och hur cigaretter säljs.

WHO kom fram till att det var mycket, mycket vanligare med tobaksreklam i fattigare länder än i rika. I fattigare länder var det också vanligare att det gick att köpa en cigarett i taget. Det här tycker Annika Rosengren, som är läkare och professor i Göteborg är dåligt.

– Man gör det enklare för barn att börja röka genom att sälja cigaretter styckvis. Det förekommer nästan inte i höginkomstländerna medan det är väldigt vanligt i låginkomstländerna, säger Annika Rosengren till Sveriges Radio.

Hon säger att det behövs lagar för att ändra på det här. Väldigt många av dem som röker som vuxna började att röka som barn.


Lyssna på ett radioinslag om nyheten (Ekot 2015-12-01)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2015-12-01