Myror verkar ha sin egen toalett

Går myror på toaletten? Ja, det verkar faktiskt så, har forskare i Tyskland kommit fram till. De har undersökt hur svartmyror beter sig. Den här myrsorten finns också i Sverige.

21 plastbitar där myror bott och bajset syns som rött eller blått. Myrbon. Foto: Czaczkes et al

Klicka för större bild.

Forskarna gjorde 21 små konstgjorda myrbon av plast, där 150 till 300 myror  fick bo. Myrorna fick mat som var färgad med antingen rött eller blått. Därför blev bajset också färgat. När två månader hade gått kollade forskarna var myrorna hade bajsat. Man hade kunnat tänka sig att myrorna skulle bajsa lite var som helst i plastbona. I stället fanns bajset samlat på ett eller två ställen i varje bo, som om myrorna hade sin egen toalett där.

Varför skulle myror ha toaletter? Forskaren Tomer Czaczkes var en av dem som gjorde forskningen. De här myrorna brukar hålla sina bon ganska rena, enligt honom. Toaletterna kan vara ett sätt att hålla rent. Det skulle också kunna vara så att myror i naturen använder bajset till något särskilt. Kanske bygger de med det. Då kan det vara bra att ha det samlat på en plats.

Lisa Blohm
Foto: Czazkes med flera
Publicerat: 2015-02-20


 

Källa: Forskarna skriver om sin forskning i en tidning som heter Plos One. Texten är på engelska, lång och skriven med krångliga ord. Den är mest tänkt för vuxna forskare, inte för skolelever. Det finns ett pressmeddelande på engelska som är kortare och inte lika krångligt.