Röda näckrosor och djävulska bett

Blommor och träd finns med i många sagor och myter. De har väckt människors fantasi. Några har en viktig roll i myter om skapelsen. Andra försöker förklara varför växter ser ut som de gör.

ThinkstockPhotos-453106249

Vit näckros

Sägnen om blodet som färgade näckrosorna röda
I många svenska sjöar blommar näckrosen. Den lär ha fått sitt svenska namn av att man trodde att Näcken kunde gömma sig under bladen. En sällsynt variant är den röda näckrosen, som finns i sjön Fagertärn, på gränsen mellan Närke och Västergötland. Det finns flera berättelser, sägner, om hur näckrosorna fick sin röda färg. En handlar om hur en fattig fiskare lovar Näcken sin dotter, för att få fisk till sina hungriga barn. Men sägnen slutar sorgligt och flickans blod färgar näckrosorna röda.

När de röda näckrosorna blev kända på 1800-talet tog många människor blommor ur sjön till andra sjöar och dammar. De röda näckrosorna var nära att utrotas, innan de fridlystes 1909. Den vetenskapliga förklaringen till den röda färgen är en liten förändring, mutation, i näckrosornas arvsmassa.

På latin har näckrosor namnet Nymphaea. Det ska komma från en myt ur den grekiska mytologin om en nymf, ett sorts naturväsen. Hon dog av svartsjuka och förvandlades då till en vit näckros.

Länkar: Läs mer fakta om blommorna. Lyssna här på sägnen om de röda näckrosorna.


 

Vass med fåglar.

Vass med fåglar.

Gud och Djävulen stred om vassen
En gammal sägen berättar att Djävulen blev avundsjuk på att kristendomens Gud hade skapat alla djur och växter. Djävulen skapade ett nära två meter högt gräs, rörflen. Men Gud ville vara värre ändå, och skapade vassen. Då blev Djävulen så arg att han bet i vassen. Än i dag kan man skilja vass och rörflen åt. Vassen har nämligen små märken i bladen, som ser ut som bitmärken.

Länkar: Läs mer om vass och se märken efter ”bettet”.


 

Mistel

Mistel

Mistelns pil dödade Balder

Misteln är en sorts parasit. Det betyder att den lever av andra växter och trivs särskilt på träden lind och apel. Växten är giftig och inom asatron var det en pil gjord av mistel som dödade guden Balder. I dag hänger en del upp en mistel ovanför en dörr och pussas sen under misteln. Misteln har ansetts ha magiska krafter på flera håll i världen. Den är fridlyst och Västmanlands landskapsblomma.

Länk: Läs myten om hur Balder dödades.


 

Länktips: Mer om Näcken och andra väsen som många i Sverige trodde på förr. I dag tror nog de flesta inte på dem.

Text: Lisa Blohm
Foton: Thinkstock
Publicerat: 2015-03-25

Källor: Den virtuella floran, ne.se, Bergianska trädgården, Berättarverkstan.se med flera

Du har kanske hört lite andra eller annorlunda historier om de här växterna? Det är inte så konstigt. Berättelser som har berättats av många olika människor och under lång tid förändras. Det gäller både det påhittade och sånt som från början är sant.