Några otäcka olyckor som fått stora rubriker

Fotografiet här ovanför är taget i Paris 1895. Det är nog bilden som gör att olyckan fortfarande är känd. Andra olyckor minns folk länge för att många dog. Här är några olyckor som har blivit stora nyheter.

Vi börjar med urspårningen den 22 oktober 1895. Olyckståget hade över hundra passagerare ombord. Det var försenat och kördes snabbare än vanligt, för att köra ikapp lite tid. När tåget närmade sig slutstationen Montparnasse fungerade inte nödbromsen och de vanliga bromsarna räckte inte till. Loket fortsatte av spåret, in genom en stationsbyggnad och ut på gatan nedanför. Trots dramatiken dog bara en person. Hennes kiosk nere på gatan krossades av fallande mursten.
Länktips: Läs om olyckan i Ny Teknik (2005-06-15).

Krylbosmällen 1941
I Dalarna exploderade ett tåg i Krylbo, mitt under andra världskriget. Tyska soldater fick åka tåg genom Sverige och i en av de tyska vagnarna fanns bland annat massa granater. Tidigt på morgonen den 19 juli 1941 exploderade vagnen. Det blev en stor krater i marken och många träffades av granatsplitter, men inte en enda dog. Teorierna om varför vagnen exploderade är många. En del säger att det inte var någon olycka, utan ett sabotage.
Länktips: Läs mer i Avesta Tidning (2011-08-15).

Tjörnbro-olyckan 1980
På natten den 18 januari 1980 krockade ett fartyg med Tjörnbron på Västkusten, mellan fastlandet och ön Tjörn. Delar av bron rasade och fyra bilar körde ned i vattnet innan vägarna hann spärras av. Åtta människor dog. Mörker, dimma och att det var svårt att köra fartyget kan ha bidragit till olyckan. Bron ersattes av en bro byggd på ett säkrare sätt.
Länktips: Läs i Göteborgs-Posten om olyckan. (2010-01-17).

Tjernobyl. Klicka för större bild.

Tjernobyl. Klicka för större bild.

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986
Det blev i april 1986 alldeles för varmt i kärnkraftverket i Ukraina, taket förstördes och radioaktiva ämnen spreds med vinden över Europa. Många tusen människor fick flytta från Tjernobylområdet och många av dem blev sjuka och dog av den radioaktiva strålningen. Olyckan påverkade också Sverige. Under lång tid gick en del svamp, bär och renkött inte att äta. De innehöll för mycket radioaktivitet.
Länktips: Läs mer på Sveriges Radios sajt.

Flygolyckan i Gottröra 1991
Händelsen inträffade i Norrtälje kommun den 27 december. Den var en av de olyckor som mot alla odds slutade ganska lyckligt. Planet nödlandade och bröts i tre delar vid landningen. Alla 129 personerna ombord överlevde.
Länktips: Bild och text i Norrtelje Tidning (2014-04-07).

Estoniakatastrofen 1994
Den 28 september inträffade den värsta båtolyckan hittills i Norden. Passagerarfärjan Estonia var på väg från Estland till Sverige i hårt väder. En del på båten lossade, den tog in vatten och sjönk snabbt. Räddningspersonal lyckades i tuffa förhållanden rädda 137 människor, men 852 miste livet.
Länktips: Se och hör ett tv-inslag om olycksnatten. (SVT 2014-12-16).


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-04-02