Namn samlas in för att rädda hårdrockare

Två hårdrockare i Iran kan få hårda straff för sin musik. Nu samlar en svensk konstnär in underskrifter för att hjälpa dem.

Hårdrockarna heter Nikan Siyanor Khosravi och Khosravi Arash Ilkhani. Nikan är 23 år och Khosravi är 21 år. Båda är med i en hårdrocksgrupp som heter Confess.

Männen anklagas för att deras musik är hädelse, en sorts kränkning av religionen. De ska ha skrivit texter som är förbjudna i Iran. Hårdrockarna greps i höstas, berättar Kulturnytt i Sveriges Radio.

Just nu sitter de inte i fängelse, men de väntar på rättegång. Om de fälls kan de få fängelse eller till och med dömas till döden.

Nu kämpar en konstnär som heter Fateme Gosheh för hårdrockarna. Hon har själv flytt från Iran och bor i Sverige sedan 1986.

– Det minsta jag kan göra är att starta en namninsamling. Unga människor ska inte sitta i fängelse för att de vill sjunga, säger Fateme Gosheh till Kulturnytt.

Hon vill stoppa rättegången och anklagelserna mot hårdrockarna. Nu samlar hon in underskrifter från människor som vill samma sak.

– Den uppmärksamhet som vi har skapat med namninsamlingen gör åtminstone så att de iranska myndigheterna vet om att vi har ett öga på dem. Det gör väldigt mycket, säger hon till Kulturnytt.

Länktips:

Läs mer om nyheten på Sveriges Radio (2016-02-23)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-02-24