När lössen stack var döden nära

Texten ingår i Tema LÖSS

I dag är vi nog bara glada om lössen flyr från håret och kroppen. Men förr i tiden kunde det göra sjuka människor oroliga. Man trodde att om lössen gav sig av så var de sjuka nära att dö.

Det här finns beskrivet bland annat i en bok som heter Röde Orm. Vikingen Röde Orm blir skadad i strid och rätt dålig. En kvinna som heter Ylva kammar hans hår med luskam. Trots att hon letar väldigt noga, så hittar hon inte en enda liten lus. Då säger Röde Orm att det är illa med honom ”och värre än jag trott. Ty då har det gått sjukdom i blodet.” Ett par dagar senare hittar Ylva en stor lus som just sugit blod och Röde Orm blir frisk igen.

Löss har antagligen alltid funnit hos människor. För ett par hundra år sen fick man räkna med att ha löss, fast försökte ändå att lindra plågan. På Lucia gällde det enligt folktron i delar av Sverige att gå upp riktigt tidigt. Annars kunde den elaka lussekärringen eller lussegubben komma och strö löss i sängen. Onsdagen i påskveckan var det också viktigt att hålla huset rent från sopor och aska. Den som struntade i det kunde få huset invaderat av både löss och loppor, trodde man.

Enligt folktron kunde lössen också vara till nytta, i alla fall om ett barn åt dåligt. Då kunde man lägga en lus gömd i en smörgås och låta barnet äta den. Sen skulle matlusten komma tillbaka.

Löss och loppor har funnits med i trollformler och ramsor också. Såna ramsor kunde användas för att tvinga lössen och andra skadedjur att flytta. Från Leksand i Dalarna berättas att man den 21 december skulle gå upp riktigt tidigt på morgonen och gå runt med en käpp i hus och uthus. Käppen dunkades tre gånger i varje hörn och så sa man att löss, råttor, möss och loppor blev uppsagda och måste flytta ut tre dagar senare, kanske till en granne.

Från andra håll i Sverige finns liknande berättelser. Det här är en ramsa eller trollformel från Gotland. Språket är omodernt och många ord gamla. Men kanske förstår du ramsan ändå?

”Hör nu alla råttor och möss, loppor och löss,
i dag säger jag eder upp från den nästkommande Mikaeli
att I flyttar från detta hus och det utan krus,
både stora och små, blå och grå.
Tag med er rum och boning vad I kan,
eller kommer jag med länsman och fjärdingsman
och driver bort er.
Se så, flytta nu åt Häcklefjäll med er!”


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-08-26

Källor: Nordiska museet, Jönköpings läns museum, böckerna Bevingat och Trollformler, bygdeband.se med flera