Nästa år blir vi tio miljoner i Sverige

Sveriges befolkning växer snabbt. Under 2017 får landet för första gången tio miljoner invånare. Det har Statistiska centralbyrån (SCB) räknat ut.

SCB har försökt svara på hur Sveriges befolkning växer fram till 2060. SCB kan förstås inte veta säkert, utan får både räkna och gissa. Att försöka räkna ut hur det ska bli i framtiden kallas för en prognos. SCB:s prognos visar att under 2017 borde Sverige få en befolkning på 10 miljoner invånare. I slutet av 2015 hade landet drygt 9,8 miljoner invånare.

Att invånarna i Sverige blir fler beror på två olika saker:

♦ Fler människor föds än dör.
♦ Fler invandrar än utvandrar till Sverige.

Så här har det inte alltid varit, men så är det nu. SCB tror också att det kommer att vara så här i många år till. Om SCB har räknat rätt kommer 13 miljoner människor att bo i Sverige år 2060.

De närmaste åren kommer antalet barn och ungdomar mellan 10 och 18 år öka extra mycket. Men antalet invånare mellan 19 och 24 år minskar faktiskt. Det här beror på att vissa år har det fötts väldigt många barn. Andra år har det fötts färre.

Alla som lever i Sverige finns inte med i de här siffrorna. De som söker asyl räknas nämligen inte in i befolkningen. Bara den som har fått ja till att stanna i Sverige räknas in.


Länktips:

SCB har mycket statistik om befolkning
Läs mer om befolkning i Tema BEFOLKNING (nukunskap.se 2015)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-13

Till lärare: SCB:s tjocka prognos för befolkningsutvecklingen finns här.