Nätforskare: Unga tycker föräldrar gör saker värre

Tonåringar i en studie i USA pratade sällan med sina föräldrar om obehagliga saker som de var med om på internet. Ett skäl var att de trodde att föräldrarna skulle göra saken värre.

I en studie ställde forskarna frågor till 68 tonåringar och 68 föräldrar om risker på internet. Alla 136 fick också skriva en sorts dagbok över sånt som hände när de använde sociala medier eller surfade runt på nätet. Det kunde till exempel handla om elaka kommentarer i sociala medier, att någon bad om nakenbilder och sidor med olämpligt innehåll.

Forskarna såg att ungdomarna ofta hade en annan erfarenhet av nätet än vuxna. Sånt som tonåringarna upplevde nästan varje dag, var föräldrarna ganska ovana vid. Tonåringarna reagerade också annorlunda än föräldrarna. Det berättar forskaren Pamela Wisniewski i ett pressmeddelande.

– Tonåringarna var ofta mer nonchalanta och sa att en händelse hade gjort dem generade. Föräldrarna visade mycket starkare känslor och blev arga och rädda, säger Pamela Wisniewski.

Forskarna frågade varför tonåringarna ofta inte pratade med föräldrar om sånt som hänt på nätet.

– Då nämnde de ofta riskfyllda situationer som de själva inte tyckte var någon stor grej. Men de sa att om de berättade för föräldrarna, så skulle föräldrarna bara bli galna och göra saker värre, säger Pamela Wisniewski.

Barnen tyckte att de vuxna lät överreagerade. Men ibland ville tonåringarna diskutera med föräldrarna. Då missade föräldrarna ofta chansen att prata ordentligt. Det tyckte i alla fall forskarna. Pamela Wisniewski tror att det är bra om föräldrarna inte överreagerar och pratar på ett bra sätt om obehagliga eller farliga saker på nätet. Då kan tonåringarna lära sig mer och få lättare att undvika risker, tror hon.

Pamela Wisniewski jobbar på ett universitet i Florida i USA. Forskningen presenterades på ett möte för forskare den 27 februari.


Förslag till diskussion

Känner ni igen er i texten? Hur? Vilka borde läsa den här texten, tycker ni?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-02-28