Nedskräpare straffas med extratid i Vasaloppet

Den 5 mars är det dags för årets största skidtävling, Vasaloppet. Från och med i år kan åkare som kastar skräp på marken få tidstillägg med 15 minuter.

Vasaloppet är nio mil långt och går mellan orterna Sälen och Mora i Dalarna. Under loppet bjuds deltagarna på blåbärssoppa och annat att dricka. Då blir det många tusen engångsmuggar och kanske annat skräp, som en del slänger lite här och där.

Nu ska det bli ordning på nedskräparna, hoppas på Vasaloppet. De åkare som inte slänger sitt skräp på rätt ställe, riskerar nämligen att straffas med extra tid. 15 minuter ska läggas på sluttiden för dem som inte kastar sitt skräp där skräpet ska kastas. Längs banan ska det vara tydligt utmärkt var gamla använda muggar ska slängas. Personal ska filma på olika platser för att fånga nedskräpare på bild.

 

Ettan skulle kommit på plats 155

Förra året vann norrmannen John Kristian Dahl Vasaloppet. Hans tid i mål var exakt 4 timmar och 8 minuter. Om regeln om nedskräpning hade gällt då och han fått 15 minuters tillägg på tiden, så hade han halkat ned till plats 155. Men de riktiga elitåkarna kommer nog att klara sig undan tidsstraff ändå. De kan nämligen få hjälp av sina medarbetare att ta hand om skräpet, så att det inte blir liggande.

Förutom vid stora Vasaloppet, så ska samma regel gälla vid de andra Vasaloppstävlingarna. Det finns bland annat Tjejvasan och Öppet Spår.


Text: Lisa Blohm
Foto: Vasaloppet

Publicerat: 2017-02-24


Diskutera

1. Vad tycker ni om den här regeln?
2. Är det rättvist om den som är snabbast i mål missar segern på grund av nedskräpning? Varför/varför inte?

Förslag på räkneuppgifter

1. 15 000 personer åker Vasaloppet. De stannar alla till vid sju kontroller och tar något att dricka i en engångsmugg. Hur många engångsmuggar blir det sammanlagt?

2. Om alla muggar spreds ut längs den 90 kilometer långa banan, hur många muggar blir det per kilometer? Avrunda till heltal.

  • Svar på fråga 1


    105 000 muggar.

  • Svar på fråga 2


    Ungefär 117 muggar per 100 meter.

Mer att läsa