Nicky klarar en trippel axel

Tre svenskar tävlar i konståknings-EM 2015. Om några år kan det vara Nicky Obreykovs tur. Han är född 1995, tävlar för Vallentuna och tog silver i senaste junior-SM. Nukunskap.se har intervjuat honom.

Varför började du med konståkning?

– Mina storebröder körde hockey och jag ville börja med det. Men jag var lite för liten, så min syster sa att jag kunde börja i skridskoskolan. Efter ett tag kunde jag köra hockey, men det var inte lika roligt. Så då fortsatte jag med konståkning.

Minns du känslan av det första lyckade hoppet?

– Nja, jag var så liten då. Men svårare hopp som jag lärt mig nyligen kommer jag ihåg ganska ordentligt. Det är bara lycka. Man har kämpat så hårt för att klara hoppet och till slut så gör man det.

Vad är det svåraste hoppet du har klarat?

– En trippel axel. Det är tre och ett halvt varv i luften.

Hur mycket tränar du?

– Sex gånger i veckan, alla dagar utom lördag. Och varje dag är det två till tre timmar åkning. Sen har man träning utanför isen också. Det kan vara teknikträning och styrka och så. Jag har förlängt gymnasiet till fyra år i stället för tre för att hinna få in fler träningspass.

Vad har du för mål på lång sikt?

– Att komma med i de större tävlingarna som EM, VM och sen OS.

Har du chans att leva på din idrott?
– Det är inte så lätt inom själva sporten. Det går ju att åka shower på professionell nivå och då kan man ju försörja sig lite ett tag. Men jag har tänkt att plugga vidare till civilingenjör efter gymnasiet.

Vilken sorts musik gillar du bäst att åka till?
– Hittills har jag haft mycket klassisk musik, men det kan nog ändra sig. De har gjort om nu, så att man får ha musik där någon sjunger. Det var inte tillåtet tidigare, så nu har man mycket mer att välja mellan.

Vad lyssnar du på när du inte åker?
– Ganska mycket olika faktiskt, men inte så mycket klassiskt. Lite rap, lite rockaktigt och lite indie.

Vad ser du som din styrka i konståkningen?
– Det är nog att jag inte ger upp så lätt, utan kämpar vidare.

Text: Lisa Blohm
Foto: Dennis Wernersson
Publicerat: 2015-01-26


1. På sajten skatesweden.se finns en hoppskola som visar hur olika hopp går till i konståkning.
2. Youtubeklipp där Nicky tävlar i Tallinn hösten 2014.
1. Nicky pratar om lyckan när han klarar ett hopp han övat på. Vad gör dig lycklig? Varför?
2. Hur känns lycka? Beskriv känslan med så många adjektiv som möjligt.
3. Skriv ner dina bästa tips för att lära sig något man inte kunde förut.