Nobelpris för forskning om hur celler återvinner ”skräp”

Japanen Yoshinori Ohsumi får årets Nobelpris i medicin eller fysiologi. Han har gjort viktiga upptäckter om hur saker bryts ned och återvinns inne i celler. Ungefär som när vi återvinner konservburkar och gamla tidningar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yoshinori Ohsumi. Illustration: Niklas Elmehed. © Nobel Media AB 2016

Djur och växter är uppbyggda av en massa celler. I dem finns olika delar, med olika uppgifter. Vissa delar bryter ned avfall som finns inne i cellerna. På forskarspråk kallas det här autofagi. Det kan översättas till ”självätande”. Cellerna äter alltså på sätt och vis av sig själva. Självätandet kan snabbt ge extra energi. När saker bryts ned i mindre delar kan delarna också användas till något nytt.

Andra forskare hade upptäckt att autofagi fanns. Men årets Nobelpristagare tog reda på nya saker om hur den fungerar. Det gjorde han genom att först forska på jästceller, som man bakar med. Sen kunde han visa att autofagin fungerade ungefär likadant hos människor som hos jäst.

Tack vare Yoshinori Ohsumi vet man att autofagin är väldigt viktig vid näringsbrist och vid infektioner. Om systemet inte fungerar som det ska, kan det också öka risken för bland annat cancer. Den kunskapen hoppas forskare kunna använda för att hitta bättre läkemedel.

På senare år har det vanligaste varit att två eller tre personer får dela på det här Nobelpriset. Men Yoshinori Ohsumi får priset ensam. Nobelpriset är i dag 8 miljoner kronor.

Pristagarens namn avslöjades på en presskonferens vid lunchtid i dag, den 3 oktober. Lite tidigare på dagen fick Yoshinori Ohsumi själv veta att han får Nobelpriset. Thomas Perlmann på Nobelkommittén ringde honom och berättade.

– Han verkade överraskad. Det första han sa var ”aaaah”. Jag tror att han kanske inte förväntade sig det här. Jag tror att han var väldigt, väldigt glad så det var roligt att prata med honom, sade Thomas Perlmann vid presskonferensen.


Förslag till uppgift:

Du kanske inte förstår allt i den här texten. Men skriv ner minst tre fakta om nyheten som du tyckte var intressanta.

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-10-03