Nobelpris för världens minsta maskiner

Bilden visar en sorts pytteliten bil. De svarta delarna är snurrande motorer som fungerar som hjul. Illustration: Johan Jarnestad/Kungliga vetenskapsakademien

2016 års Nobelpris i kemi delas mellan tre personer. De har utvecklat vad som kallas ”världens minsta maskiner”.

Pristagarna i kemi är Jean-Pierre Sauvage i Frankrike, sir Fraser Stoddart i USA och Bernard Feringa i Nederländerna. De har på olika sätt utvecklat maskiner som är så små att det kan rymmas tusen stycken på ett hårstrås bredd. Maskinerna är förstås omöjliga att se med blotta ögat.

De tre forskarna har byggt maskinerna av bara ett litet antal atomer. Atomer är de pyttesmå byggstenar som allt i världen består av. På en enda millimeter skulle det få plats ungefär tio miljoner atomer om de lades på en lång rad. Två eller flera atomer som sitter ihop kallas en molekyl.

Det som kemipristagarna har gjort är att de har lyckats göra olika maskiner genom att bygga molekyler. Det handlar om att få molekylerna att göra flera olika rörelser, som till exempel att lyfta, snurra saker och öppna eller stänga något. Bland de här pyttesmå maskinerna finns en hiss, en sorts bil och en motor som kan snurra mycket större saker. Alla maskinerna är alltså extremt små och massor av dem skulle rymmas i en enda cell i din kropp. För att få molekylerna att göra olika saker har till exempel en av forskarna använt värme.

Det låter kanske rätt häftigt. Men vad ska forskningen egentligen användas till? Det vet man inte riktigt än, men det löser sig nog. När människor till exempel började göra enkla elektriska apparater anade de nog inte hur många nya apparater som skulle komma sen.

Mer på nukunskap.se: Extremt små knutar ska knyta sig själva (2015-03-11)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-10-05