Norge var nära att förbjuda tiggeri

Norge var nära att förbjuda tiggeri

Norge var nära att införa ett förbud mot tiggeri i hela landet. En sån lag finns i bland annat Danmark. Men i Norge stoppades planerna, trots att regeringen ville att tiggare skulle kunna få fängelse.

Sedan 2014 kan norska kommuner förbjuda tiggeri i sin egen kommun och det har några också gjort. Många norrmän vill ha ett stopp för tiggeri, har de svarat i undersökningar. I början av 2015 förberedde den norska regeringen ett förbud som skulle gälla hela landet. För att få igenom en sån lag behövde regeringen stöd från ett parti till. Senterpartiet hade tidigare sagt ja till ett förbud.

I början av februari blev detaljerna i regeringens förslag kända. Regeringen ville att den som tiggde skulle kunna få fängelse i upp till ett år. Den som gjorde det lättare för andra att tigga skulle också kunna dömas. Det skulle till exempel bli ett brott att ge människor som tigger mat eller pengar till resor. Det här fick en hel del kritik. Den 5 februari meddelade norska Senterpartiet att det inte längre ville göra tiggeri olagligt. Regeringen stoppade då sitt förslag. Det blir inget förbud, i alla fall inte nu.

I Sverige finns det också många som vill förbjuda tiggeri. Under 2014 gjordes en undersökning i Sverige där 1 000 personer svarade. Fler än hälften sa att det var ett bra förslag att förbjuda tiggeri. En del vill ha ett förbud för att de tycker att tiggarna stör. Andra tror att tiggare utnyttjas av andra och att ett förbud skulle hindra det.

En av dem som tycker att ett förbud vore fel är politikern Michael Anefur (KD), som vet mycket om hemlösa i Sverige.

– Det är väl ungefär lika enkelt att förbjuda tiggeri och tro att det löser något som att säga att vi förbjuder fattigdom. De som kommer till Sverige för att tigga i gathörnen i minusgrader gör det av en anledning, sa han till nyhetsbyrån TT i fjol.

Tanken på ett förbud mot tiggeri är inte ny. Förr i tiden kunde tiggare i Sverige dömas till tvångsarbete. Det ändrades när folk fick det bättre och tiggarna under några årtionden blev väldigt få.

I till exempel Danmark är det redan ett brott att tigga och den som tigger kan dömas till kortare fängelsestraff.

 

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-02
Uppdaterat: 2015-02-26


LÄNKTIPS

1.  ”Lagförslag om tiggeriförbud i Norge faller (Sveriges Radio, 2015-02-05)

2. ”Svenskarna för tiggeriförbud” (TT-text hos Dagens Nyheter, 2014-03-16).

3. ”Norska lagförslaget: Straffa den som hjälper en tiggare” (Metro, 2015-02-04)

4. Professor: Stämmer inte att tiggeriet kom med rumänska tiggarna (TT intervjuar historikern Dick Harrison, 2015-01-04)