Norrman hittade skatt i skorstenen

Norrmannen Vemund Thorkildsen hade köpt en ny lägenhet. Där hittade han över 300 000 norska kronor, som var gömda i skorstenen.

Vemund hade köpt en dyr lägenhet i Norges huvudstad Oslo. Där fanns en öppen spis. Vemund Thorkildsen berättar för tidningen att han och kompisar funderade på om spisen skulle gå att flytta lite. De lyfte på en stenplatta och lyste ned i skorstenen.

– Det var lite ”spooky”. Vi lyste med mobiltelefonerna och såg först något vitt. Sen fick vi syn på en skinnväska. Kompisarna höll mig i benen och jag kröp ned. Och så kunde jag fiska upp det vita kuvertet. Det visade sig vara tre eller fyra kuvert och en skinnväska, säger Vemund Thorkildsen till Dagbladet.

Det fanns massor av sedlar i kuverten.

– Jag började kallsvettas, och vi hoppade bara runt och skrek, berättar Vemund.

Han säger att det var runt 325 000 norska kronor. Norska och svenska kronor är ungefär lika mycket värda. Men Vemund behöll inte pengarna själv. I lägenheten som han köpte hade det bott en man och en kvinna som dött. Paret hade skrivit ett testamente och bestämt att pengar efter dem  skulle skänkas till norska cancerfonden. Cancerfonden ger pengar till cancerforskning.

Därför bestämde sig Vemund Thorkildsen för att höra av sig till cancerfonden och lämna pengarna dit.

– Jag hade inte haft samvete att behålla pengarna, säger han till Dagbladet.

På cancerfonden blev de väldigt glada och överraskade. Cancerfonden får nu en del av pengarna, men en del ska gå till andra föreningar som det döda paret också skrev om  sitt testamente, skriver nyhetssajten vg.no.


Länktips: Se Vemund räkna pengar och lämna dem till norska cancerfonden (vg.no 2016-03-07)

Förslag till diskussion eller skrivuppgift:

1. Hur skulle du reagera om du hade varit Vemund?
2. Vad skulle du ha gjort med pengarna. Varför?
3. Var hade du gömt massa pengar, om du hade det?
4. Varför gömdes pengarna, tror du?
5. Tänk dig att paret ville ge pengarna till en dålig sak. Vad tror du att Vemund hade gjort med pengarna då?


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-03-08