Nu bor världens äldsta på Jamaica

På påskafton dog Emma Morano, som räknades som världens äldsta levande människa. Nu heter världens äldsta i stället Violet Brown och bor på Jamaica.
Emma Morano var 117 år gammal och född 1899. Såvitt man vet finns det nu ingen människa i världen som säkert är född på 1800-talet. Men på Jamaica lever i alla fall en kvinna född år 1900. Hon heter Violet Brown och fyllde 117 år i mars. Violet Brown är faktiskt bra mycket äldre än själva staten Jamaica. Landet var länge en brittisk koloni och blev självständigt först 1962.
När människor blir ovanligt gamla brukar andra vilja veta varför. Så här sa Violet Brown till tidningen Gleaner på Jamaica när hon fyllde 110 år:
– När människor frågar mig vad jag har ätit och druckit för att leva så länge, så säger  jag att jag äter allt, utom fläsk och kyckling, och att jag inte dricker rom och sånt.
Rom är en sorts sprit som görs på bland annat Jamaica.
Jämfört med den äldsta människan någonsin är Violet Brown nästan en ung kvinna. Fransyskan Jeanne Louise Calment blev nämligen 122 år gammal.
Men är det då alldeles säkert att Violet Brown är äldst i världen just nu? Nej. Det finns en eller några få som påstås vara ännu äldre. Och någonstans i världen kan det ju bo extremt gamla människor som inte ens bryr sig om sin ålder. Men det finns ingen som har säkra bevis för att någon i dag är äldre än den gamla kvinnan på Jamaica.

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-04-18


Förslag till uppgifter och diskussion

1. Försök att läsa de här engelska texterna från 2010 och 2017 och leta reda på några intressanta fakta om Violet Browns liv.
Text från 2017 (cnn.com)
Text från 2010 (jamaica-gleaner.com)

2.  Vilket år kommer du att fira din 117:e födelsedag om du lever så länge? Hur tror du att världen ser ut då?

3. Vad tror ni kan vara bra med att bli äldst i världen?

4. Finns det något som kan vara dåligt med att bli 117 år? Vad, tror ni?

5. Leta reda på var Jamaica ligger på en karta och ta reda på tre fakta om landet.