Nu har Sverige 10 miljoner invånare

Nu bor det 10 miljoner invånare i Sverige. Ungefär klockan kvart i åtta på morgonen nåddes gränsen, visar en särskild befolkningsräknare på Statistiska centralbyråns hemsida.

Cake for 10th birthday with lighted candles. Balloons in background.

Går räknaren helt rätt? Nja, antagligen inte, Exakt hur många invånare som Sverige har en viss dag går inte att räkna ut i förväg. Så klockan är mer en rolig grej. Men statistiker på Statistiska centralbyrån (SCB) har så noga de bara kan försökt att svara på hur många invånare det borde vara en viss dag. Det gjorde statistikerna genom att kolla hur många invånarna var den 30 november 2016. Sen räknade de på hur många som borde födas, dö, invandra och utvandra per dag i december 2016 och nu i januari 2017. Utifrån det gjorde de en prognos, berättar Thomas Johansson som är statistiker på SCB.

– I praktiken kan det vara så att det går lite snabbare eller lite långsammare. Kanske föds det något fler barn på vardagar, till exempel. Vi kommer att veta exakt vilken dag som det blev 10 miljoner, men det dröjer nog ett par månader, säger Thomas Johansson till nukunskap.se.

År 1749 fanns det enligt SCB 1,8 miljoner invånare i Sverige. Längre än så tillbaka i tiden finns det ingen riktig statistik. År 1923 var det 6 miljoner invånare. Gränsen för 9 miljoner invånare passerades 2004. Är du född senare än 2004 eller har invandrat till Sverige efter 2004? Ja, då kan man säga att du finns med i den där sista miljonen invånare.

Bara de människor som är folkbokförda i Sverige finns med i statistiken. Då har man svenskt personnummer och hör hemma i någon kommun. Men riktigt alla i Sverige räknas alltså inte in. Den största gruppen som saknas i statistiken är asylsökande.


Länktips:

Folkräknaren (befolkningsklockan) hos SCB. Hur många invånare visar den på nu?

Nukunskap.se har ett helt Tema Befolkning med många olika texter och mycket statistik.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2017-01-20