Ny sorts motgift kan rädda många ormbitna

Forskare i USA säger att de håller på att ta fram ett motgift som fungerar mot många olika sorters ormgift. Upptäckten skulle kunna rädda många människors liv. Ormen på bilden är en kungskobra.

I Sverige är det väldigt ovanligt att människor dör av ormbett. Våra svenska huggormar är mycket mindre giftiga än skallerormar och kobror. Men i till exempel Indien dör varje år många ormbitna människor. Snabb behandling kan vara skillnaden mellan liv och död.

Mot ormgift används motgift, som också kallas ormserum. Serumet stoppar giftet, så att det inte gör skada. De serum som används i dag är väldigt dyra, tar lång tid att göra och måste förvaras kallt. I dem finns antikroppar, som är ett färdigt försvar mot ormgiftet. Problemet är att det måste vara rätt sorts antikroppar. Antikroppar mot mambors gift räddar inte den som har blivit biten av en kobra.

Det här hoppas forskarna i USA nu kunna ändra på. De har tagit fram en annan sorts motgift. Det här ämnet binder liksom fast olika sorters ormgifter. Då kan gifterna inte göra skada och förstöra celler i människokroppen. Till skillnad från de andra motgifterna funkar det här enligt forskarna mot många olika sorters ormgift.

– Det är en ganska stor grej, säger Jeffrey O’Brien, en av forskarna, i ett pressmeddelande.

 

Gift från spindlar och skorpioner stoppades också

Forskarna har testat sitt motgift på gift på ormar från bland annat kobror, skallerormar och en sorts giftsnokar. Ormarna hör hemma i olika världsdelar. Forskarna kom fram till att deras motgift i alla fall kunde hindra de värsta effekterna av gifterna. De säger också att samma metod verkar fungera mot gifter från skorpioner och spindlar.

Men forskarna är långtifrån klara än. De säger att de behöver mycket pengar för att fortsätta och testa behandlingen. Tidigare har det fått pengar från bland annat försvarsdepartementet i USA. Det är för att soldater skulle kunna ha nytta av det här.

– Om soldater blir bitna, så har de inte något sjukhus i närheten. De har bara en sjukvårdare med en ryggsäck. De behöver något som de kan använda i fältet för att i alla fall fördröja spridningen av giftet, säger kemiprofessor Ken Shea, en annan av forskarna.

 

Många liv skulle kunna räddas

Många fler än soldater skulle ha nytta av ett sånt här motgift. Det är osäkert hur många i världen som dör av ormbett. Men det handlar om tiotusentals människor per år. Ännu fler skadas av ormgiftet och tvingas kanske amputera en förstörd kroppsdel. Många drabbade finns på landsbygden i Indien och delar av Afrika där det är långt till läkare och sjukhus. Om det här motgiftet blir klart och fungerar, så skulle det kunna spridas till många fler ställen än motgift finns på i dag. Kanske skulle det här motgiftet inte vara lika effektivt som exakt rätt sorts ormserum med antikroppar. Men chansen att ormbitna får vård i tid skulle öka.

– Vårt motgift kostar småpengar och behöver, till skillnad mot dagens, inte förvaras kallt. Det känns ganska häftigt att tänka sig att det kan rädda liv, säger Jeffrey O’Brien.

Forskningen är gjord vid ett universitet i Kalifornien. Forskarna är experter på kemi och skrev för ett tag sedan om sina upptäckter i en tidning för forskare som heter Journal of the American Chemical Society.


Länktips:

Läs om huggormsbett på Giftinformationscentralens hemsida


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2017-03-08


Testa vårt quiz om ormar