Ny teknik testas som hajvarning

För att skydda badare prövas nu ett system i Australien som ska avslöja när hajar är i närheten. Helst vill man kunna skilja vithajar från hajar ofarliga för människor.

Det är väldigt ovanligt att hajar dödar människor, men Australien är ett av de länder där hajattacker är lite vanligare än på andra håll. Tidigare i år dödades på kort tid två människor av hajar i Australien. Därför har nog oron ökat.

Utanför en del stränder har nät satts upp för att hindra hajar att ta sig för nära stränderna. Australien satsar nu också pengar för att hitta nya sätt att skydda simmare och surfare mot attacker.

Ett av dem är en modell med ett särskilt sonarsystem. I ett sonarsystem skickar en sändare ut en ljudsignal, som träffar fiskar, stenar och andra föremål under vattnet. En liten del av ljudet studsar tillbaka till sändaren och omvandlas till en bild på en bildskärm. Sonarsystem har funnits länge, men det kan bli ett nytt sätt att varna strandgäster i Australien för hajar.

Ett företag i Australien har utvecklat metoden, lagt till en del teknik och skapat en lösning som kallas Clever Buoy. Den ska göra så att det ska gå att skilja på olika sorters fiskar. Det kan till exempel handla om att fiskarna rör sig på olika sätt och att det kan hjälpa till att avslöja fisksorten.

I ett projekt har nu forskare testat hur bra systemet fungerar ute i havet när det gäller att hitta farliga hajar. I flera veckor filmar undervattenskameror i områden där det kan finnas vithaj. En av forskarna, Natalie Moltschaniwskyj, säger till ABC Online att både sonarsystemet och kamerorna har fångat upp vithajar. Men man har ännu inte hunnit kolla ordentligt på allting. Nu vill forskarna noga undersöka om Clever Buoy kunde avslöja de hajar som filmades av kamerorna.

Allra helst vill man att alla farliga hajar ska upptäckas, utan att det blir en massa falsklarm och utan blir varningar för ofarliga hajar. Då får man ett system som människor litar på och tar på allvar. Systemet testas också i ett stort akvarium i staden Sydney.

Extra fakta:

I Australien har man noggrann statistik över hajattacker. Enligt den har de senaste hundra åren sammanlagt 173 människor dödats av hajar, färre än två per år. 513 har skadats. I siffrorna räknar man både med attacker mot till exempel simmare och surfare och när någon som har fångat en haj blivit biten.
Källa: taronga.org.au


Länktips:

Läs om den nya tekniken på engelska (abc.net.au 2016-11-30)
Karta med tio års dödliga hajattacker i Australien
(The Australian. Kartan är från 2015.)

Förslag till diskussion:

♦ Varje år dödas bara några få människor i världen av hajar. Ändå verkar många vara rädda för hajar. Håller ni med om det? Vad tror ni i så fall att rädsla för hajar kan bero på?
♦ Vilka saker är vi kanske rädda för i onödan, fast det finns andra saker som egentligen är farligare? Ge exempel.
♦ Det står i texten om att det är viktigt med ett system som inte ger många falska larm. Varför? Kan falska larm vara farliga? Förklara hur ni tänker.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-11-30