Nya lagar mot näthat föreslås

En del människor skriver eller gör elaka saker på nätet för att skada andra. Nu föreslås nya lagar för att det här ska straffas hårdare.

Det pratas ganska ofta om näthat. Hösten 2015 berättades det till exempel att flera skolor hade blockerat sajten ask.fm. En del elever hade använt sajten till att anonymt skriva elaka frågor till andra barn. Det handlade alltså om mobbning. Ett annat exempel är att många bloggare har fått väldigt elaka kommentarer och till och med hot. Det händer också att människor skriver att någon annan är en brottsling eller borde få stryk.

Redan i dag kan en del saker som skrivs på nätet vara ett brott. Men reglerna behöver bli tydligare och straffen hårdare. Det tycker en grupp som kallas utredare och som har undersökt saken ordentligt. Utredarna föreslår bland annat att:

♦ En ny regel om att den som sprider känsliga saker om andra kan straffas. Det handlar till exempel om att lägga ut nakenbilder på nätet, avslöja någons sjukdom eller berätta att någon är en tjuv.

♦ Det ska också bli olagligt att hota med att sprida känsliga saker om andra.

♦ Den som skriver hatiska eller väldigt hotfulla saker på nätet ska ibland kunna dömas för ett brott som kallas ofredande.

Utredarnas förslag finns i en tjock rapport som regeringen får i dag, den 3 februari. Det är regeringen och riksdagen som sen bestämmer vad som ska hända med förslagen.


Länktips: Läs mer om sajten som skolor stoppade (svt.se 2015-11-05)


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-02-03