Nya råd: Småbarn ska inte äta riskakor

Barn som är yngre än sex år ska inte äta riskakor. Det rådet kommer nu från myndigheten Livsmedelsverket. Skälet är att både ris och riskakor innehåller arsenik, som är ett gift. Det handlar om väldigt små mängder arsenik, så den som har ätit riskakor behöver inte vara orolig för att plötsligt bli väldigt dålig.

Det har kommit nyheter tidigare om att ris kan innehålla arsenik. Men nu har Livsmedelsverket undersökt både olika rissorter och annan mat med ris noggrannare. Myndigheten skriver på sin hemsida att det stämmer att det finns arsenik i ris och i mat gjord av ris. Om man i många år får i sig arsenik så kan risken för en del sjukdomar öka.

Trots det så vill inte Livsmedelsverket att människor ska sluta äta ris. Däremot tycker myndigheten att barn inte ska äta ris eller produkter gjorda av ris mer än högst fyra gånger i veckan. Vuxna ska inte heller äta ris varje dag. De flesta i Sverige äter kanske ris högst några gånger i veckan.

Det kommer då och då såna här nyheter om att mat innehåller ämnen som är farliga. Ändå säger ofta Livsmedelsverket att man kan äta maten ändå. Det kan verka konstigt och svårt att veta vad man ska göra. Men ofta handlar det just om att det är ett problem om man äter väldigt, väldigt mycket av något speciellt.

Det kan vara stora skillnader i mängden arsenik mellan olika sorters ris. Hur man kokar ris spelar också in. Risplantorna får i sig arsenik via vattnet.


 

Länktips:
Frågor och svar om arsenik i ris
 (Skrivet för vuxna. livsmedelsverket.se 2015-09-29)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-09-29