Oknytt och sagofyllda nätter

Bibliotekarien Petter Södrin tipsar om sagor av både snällare och grymmare sort. Och kanske får boken om Nordiska väsen dig att leta oknytt i skogen?

Bild ur Snövit. Från 1800-talet. Snövits riktiga mamma syns genom ett fönster.Snövit (barn/ungdom/vuxen)
Författare: Bröderna Grimm
De allra flesta brukar se Disneys klassiska film framför sig när de tänker på Snövit. Den filmen kom för länge sedan (1937), men sagan om Snövit är betydligt äldre än så. Den har berättats ända sedan medeltiden i olika varianter. Det sägs att den första berättelsen om Snövit uppkom i Italien och på den tiden var inte sagorna till för barn. Ofta var de hemska med sorgliga slut.
Det finns därför flera olika varianter på Snövit (och på de flesta andra sagor). De äldre är ofta lite krångligare i språket för att de är så himla gamla. Samtidigt kan de vara lite mer spännande för den som vågar.


Bokomslag på boken Nordiska väsen.Nordiska väsen
(barn/ungdom)
Författare: Johan Egerkrans
När du hör märkliga ljud från källaren, när mjölken plötsligt surnar eller när en obotlig sjukdom bryter ut på skolan kan du räkna med att oknytt har varit i farten.
I den här boken får vi bekanta oss med över 30 olika mystiska väsen, en del är hämtade från sagans värld, en del direkt ur den svenska mörka urskogen. En sak har de gemensamt, onda som goda, dumma som listiga: de är näst intill omöjliga att se. Såvida de inte vill att vi människor ska se dem. Alla har vi väl hört talas om tomtar och troll. Kanske Näcken också. Men Lindormen eller gengångare?
En superbra och spännande bok att läsa och bläddra i flera gånger om. Dessutom är illustrationerna helt fantastiska.

 

IMG_0336Tusen och en natt (barn/ungdom/vuxna)
Den kanske mest kända sagosamlingen av alla. Precis som med sagan om Snövit är den väldigt gammal och finns i ett oändligt antal varianter (och några är inte särskilt barnvänliga). Många tror att den är över tusen år gammal och att sagorna är såväl indiska, grekiska, persiska som arabiska.

Namnet på samlingen kommer från själva huvudsagan som handlar om en flicka vid namn Scheherazde som ska avrättas i gryningen, det har kung Shahriâr bestämt. För att överleva berättar Scheherazde en saga som är så spännande att kungen bara måste låta henne överleva för att få höra slutet. Nästa natt gör hon samma sak igen. Detta pågår i tusen och en natt, vilket leder till att kungen till slut bestämmer sig för att låta flickan leva och att dessutom berätta för henne hur mycket han älskar henne. Alla dessa ihopvävda sagor innehåller en hel del kändisar såsom Aladdin och Ali Baba.

 

Sist men inte minst

En saga behöver inte läsas ur en bok. Den blir ofta ännu bättre av att berättas muntligt. Dessutom kan du då berätta sagan precis som du själv vill. Till exempel kan du dra ut på det mest spännande partiet eller välja bort det som känns långtråkigt och trist.


Publicerat: 2015-03-24