Korpar har knutits till olyckor

Korparna är Europas största kråkfåglar. När de samlas flera stycken i ett träd om kvällen kan de nästan se hotfulla ut. Det är kanske inte så konstigt att människor har tyckt att de har med olyckor att göra.

Korpen har kolsvarta fjädrar och blir ungefär 60 centimeter lång. Den trivs i olika sorters miljöer och äter ofta av döda djur och skräp, men också smådjur. Fågeln hör till de fåglar som har funnits med mycket i svensk folktro. Den har kopplats ihop med olyckor och död, men också med bra saker. Korparna har ansetts väldigt kloka och asaguden Odens två fåglar Hugin och Mumin är ju korpar.

Korparna finns med i sägner och myter även i många andra länder och kulturer, till exempel i berättelser om hur människan skapades. Ibland har folk trott att själen efter en del döda människor har levt vidare i korpens kropp. I England säger en legend att slottet Towern måste ha minst sex korpar, annars störtar riket samman.

Du kanske också har hört ordet olyckskorp? Då är det oftast inte fåglar man pratar om, utan om människor som tror att saker kommer att sluta olyckligt. Om någon planerar ett stort kalas utomhus sommartid, skulle olyckskorparna kunna säga ”det är ingen idé, det kommer säkert att spöregna.” Och ibland har de rätt!

Olycksfåglar är inte heller några fåglar. Olycksfåglar kallas ibland  människor som ofta råkar ut för olyckor, små eller stora. Ena veckan stukar de kanske foten och nästa råkar de slå sönder en vas.

 

LYSSNA PÅ hur korpar låter (P2-fågeln i Sveriges Radio).

LÄNKTIPS:
Läs mer
 
om korpar på Sveriges ornitologiska förenings hemsida.
Läs mer om korparna i Towern (på engelska).


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-04-01
Källor: ne.se, Sveriges ornitologiska förening, med flera