Den här texten är skriven för vuxna.

Lärare? Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev för pedagoger.
Då får du tips om nya quiz och teman. På fredagar
 kommer också ett utskick med veckans nyheter.

Nukunskap.se är en tidning för skolelever

Nättidningen nukunskap.se ska underlätta för lärare att jobba med aktuella händelser i undervisningen. Den ska också öka intresset för nyheter hos barn och ungdomar och öka förståelsen för omvärlden. Sajten drivs av en erfaren journalist. Det ska finnas både enklare texter och texter som är större utmaningar. Ofta finns det också länkar till andra sajter.

Den huvudsakliga målgruppen när ämnen väljs är skolelever i årskurs 4 till 7. Men sajten kan användas på många olika sätt. Vi vet att den används såväl på lågstadiet, som inom särskola och i vuxenundervisning. Lärare använder också sajten som inspiration och underlag till Grej of the Day.


Nukunskap.se innehåller:

  • Nyhetsquiz varje skolvecka. Tio bildsatta frågor i blandade ämnen. Quizet är en betaltjänst.
  • Dagliga nyheter med uppgifter. Cirka fem nyheter i veckan under läsåret, med en blandning av stort och smått. Ofta är det referat av en nyhet i andra medier, men förklarade på ett enklare sätt och satta i ett sammanhang. Vi länkar ofta till radioklipp, statistik eller en originalnyhet på engelska. Från hösten 2016 följer till varje nyhet nästan alltid ett förslag på exempelvis en räkneuppgift, en skrivuppgift eller frågor att diskutera i klassen.
  • Teman. Nukunskap.se väljer regelbundet ett tema utifrån en aktuell händelse. Sen kan det bli kopplingar till allt ifrån religion och historia till matematik och teknik. Nukunskap.se länkar flitigt till andra sajter för elever och lärare som blir sugna på ännu mer kunskap. Bara länkar till material som nukunskap.se har bedömt som trovärdiga tas med. Alla teman samlas i ett särskilt arkiv.
  • Blandade quiz. Utöver nyhetsquizen finns en växande mängd quiz i blandade ämnen. De flesta av dem är fritt tillgängliga. Våra religionsquiz om världsreligionerna är ett undantag.
  • Digital adventskalender. Från 2015 har vi en digital adventskalender, där något med julanknytning gömmer sig bakom varje lucka. Varje lucka kopplas också till ett landskap. Adventskalendern ligger lite dold resten av året, men dyker upp igen närmare december. Vi utlovar också en ny kalender till 2016. Sätt upp dig på vårt nyhetsbrev om du vill få tips om när den kommer.

Vem/vilka står bakom sajten?

Företaget Nukunskap AB. Det drivs och ägs av Lisa Blohm, journalist med drygt 20 års erfarenhet från bland annat nyhetsbyrån TT, Dagens Medicin och lokaltidningar. Tidningen är helt fristående från politiska partier, religiösa samfund och intresseorganisationer.


Hur finansieras nukunskap.se?

Nättidningen startade i januari 2015. Utvecklingsfasen finansieras med egna medel och andra intäkter inom ramen för Nukunskap AB. Nyhetsquizet är från våren 2016 en betaltjänst.


Läs artiklar om nukunskap.se:

”Hon väljer nyheter för skolans räkning” (Tidningen Alfa/Lärarnas Nyheter).
Artikel i tidningen Journalisten
Artikel i tidningen Resumé


Nukunskap AB är godkänt för F-skatt och momsregistrerat. Organisationsnummer 556970-3605. Ansvarig utgivare och chefredaktör för nukunskap.se är Lisa Blohm.