Ont om jobb för brevbärare och fotografer

Det har kommit en ny rapport om vilka jobb som är lättast att få just nu. Den som är kock eller sjuksköterska har gott om jobb att välja på. Brevbärare och fotografer har det tuffare.

Det är Arbetsförmedlingen som har gjort rapporten. Den har undersökt inom vilka yrken som det finns många fler lediga jobb än människor som vill ha dem. Allra störst brist är det på olika sorters sjuksköterskor. Några andra yrken där det är extra stor brist på folk är byggnadstekniker, socialsekreterare och civilingenjörer. Det saknas också lärare.

Alla de här jobben ska man ha läst på en högskola för att få. Det finns många andra yrken där det också finns många lediga jobb. Det är till exempel extra stor brist på kockar, bilmekaniker och målare. Men det kan se olika ut på olika platser i landet.

Inom en del andra yrken är det få lediga jobb och många som vill ha dem. Extra svårt att hitta jobb har bland andra journalister, fotografer och biologer. Brevbärare, vårdbiträden och vaktmästare finns det också för många av.

Arbetsförmedlingen skriver att det är väldigt svårt att få jobb om man inte har gått ut gymnasiet. För den som nu går på högstadiet och vill börja jobba direkt efter gymnasiet, så ger Arbetsförmedlingen några tips. De här gymnasieprogrammen ger en ganska bra chans till jobb efter gymnasiet:

♦ Bygg- och anläggningsprogrammet
♦ Fordons- och transportprogrammet
♦ Industritekniska programmet
♦ Vård- och omsorgsprogrammet.

Länktips: I Arbetsförmedlingens yrkeskompass går det att söka på hur det ser ut med jobb för lite olika yrken. Ta gärna hjälp av en vuxen.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerad: 2016-02-04