Ovaccinerade stängs ute från skolan

Ovaccinerade stängs ute från skolan

(Bilden visar nöjesparken Disneyland. Spridningen av mässling verkar ha startat där.)

Ovanligt många har smittats av mässling i USA. En del skolor har därför stoppat elever som inte är vaccinerade mot viruset.

Under 2000-talet har väldigt få i USA fått mässling. Landet har räknats som en av de stater där viruset egentligen inte finns. När fall av mässling ändå dyker upp, är det för att någon har blivit smittad i ett annat land, tagit med sig sjukdomen till USA och spritt smittan vidare.

Därför har det blivit en ganska stor nyhet att USA i januari 2015 hade 102 fall av mässling. Det är fler smittade på en enda månad än det brukar vara på ett helt år och många smittades på nöjesparken Disneyland i Kalifornien. Även under 2014 fick många fler än vanligt mässling. I USA är man nu rädd för att viruset ska smitta väldigt många fler och att smittan blir kvar i landet.

– Varför de blir oroliga är för att de har haft en väldig bra kontroll på mässlingen väldigt länge. Men förra året hade de ganska många fall, säger Ann Lindstrand, som jobbar med smittskydd på svenska Folkhälsomyndigheten.

Mässling ger bland annat hög feber och röda utslag. Nu har en del skolor i områden med mässlingsfall förbjudit ovaccinerade elever att komma till skolan, i alla fall ett tag. Det finns lagar i USA som säger att man måste vara vaccinerad mot vissa sjukdomar för att få gå i en vanlig skola. Men det görs en del undantag. En del föräldrar säger nej till vaccin av religiösa skäl. Andra tycker att sprutor är onödiga eller tror att barnen kan bli sjuka av vaccinet.

När det gäller att stoppa mässling är just vaccination väldigt viktigt. Smittade andas ut viruset och sjukdomen sprids väldigt lätt.

– Man kan bara gå förbi en person som har det. Och det drabbar förstås framför allt dem som är ovaccinerade, säger Ann Lindstrand till nukunskap.se.

Om nästan alla är vaccinerade är risken för stora utbrott, epidemier, väldigt liten. Då skyddas också de som inte kan vaccineras, till exempel gravida och människor med en del andra sjukdomar. När andelen vaccinerade sjunker, ökar risken.

Varför tycker man då att det är så viktigt att få bort mässlingen i USA? Ett skäl är att det även i rika länder händer att människor dör i sjukdomen. Många sjuka behöver också vårdas på sjukhus. Om mässlingen utrotas, räddas liv och det blir pengar över till annan sjukvård.

Text: Lisa Blohm
Foto: David McNew/Thinkstock
Publicerat: 2015-02-09


Krafttag mot mässling har effekt

De allra flesta som får mässling blir bra igen. Men sjukdomen kan vara farlig, inte minst för små och undernärda barn. Under 2013 dog  över 145 000 människor i mässling. Det är ändå väldigt många färre än runt 1980. Då dog ungefär 2,6 miljoner människor. Sedan dess har man satsat väldigt mycket på att vaccinera mot mässling och den blir därför mindre vanlig. På lång sikt hoppas världshälsoorganisationen utrota mässling. Men just nu går det lite trögt i Europa, med en del utbrott då och då i områden där färre vaccinerar sig. Mässling var länge en mycket vanlig barnsjukdom även i Sverige. I dag är de flesta svenska barn vaccinerade.

LÄNKTIPS

1. Nyhetstext på engelska om att ovaccinerade elever inte får gå i skolan. (Reuters, 2015-01-29)

2. Nyhetsartikel på svenska om att en del i USA är arga på dem som inte vaccinerar sina barn. (Svenska Dagbladet 2015-01-31)

 

Källor: Smittskyddsmyndigheter i USA och Sverige, WHO, Unicef, nyhetsbyrån Reuters med flera.